Protesti u Bangladešu traju već četiri dana i doveli su do najmanje dva smrtna slučaja i nekoliko povređenih, navodi agencija Rojters.


Protesti su počeli 15. oktobra, kada su stotine muslimana u jugoistočnom okrugu Noakhali demonstrirale zbog slika koje su se pojavile na društvenim mrežama, a na kojima je kopija Kurana ostavljena kod stopala statue u jednom hinduističkom hramu u istočnom Bangladešu, što predstavlja uvredu za islam.

Sukobi u Daki usledili su nakon prijavljenih vandalističkih ispada u hinduističkim hramovima u drugim delovima zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Dvojica hindusa poginula su nakon tog protesta, rekao je za Rojters šef policije u Noakhaliju Mohamed Šahidul Islam.

- Postoji određena zabuna oko toga da li su umrli zbog nezakonitog okupljanja ili na neki drugi način - rekao je Islam i dodao da policija istražuje uzroke tih smrti.

Islam je naveo da su demonstranti zapravo bili izrednici i da je to jedino što može da kaže.

Poslednjih dana napadnuto je nekoliko hinduističkih verskih objekata, za koje je ministar unutrašnjih poslova Asaduzaman Kan rekao da su napadi koji su usmereni na rušenje zajedničke harmonije u Bangladešu.

- Od subote uveče nije zabeležen nijedan incident. Naše snage bezbednosti strpljivo rade na osnovu obaveštajnih informacija - rekao je Kan za novinsku agenciju ANI.

Hindusi čine oko 10 odsto stanovništva ove većinski muslimanske zemlje, navodi Rojters.

(Tanjug)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".