Тито је био главни вођа друге Југославије, социјалистичке федерације, која је постојала од 1943. до 1992. године. Упркос томе што је био један од оснивача Информбироа, убрзо је постао први члан Информбироа који је почео да пркоси совјетској хегемонији и једини који је успео да напусти Информбиро и отпочне сопствени социјалистички програм.

Био је заговорник независног пута у социјализам (понекад називаним и „национални комунизам”). Године 1951. је спровео самоуправни систем, који је разликовао Југославију у односу на друге социјалистичке земље. 

За време своје политичке каријере, био је веома популарна и цењена личност, како у земљи, тако и у иностранству.

Титов лични биограф, напомиње да му је једном приликом кад је разговарао са другом Титом о његовој браћи и сестрама, он рекао да их је било свега десеторо. Након чега му је Дедијер скренуо пажњу да у матичним књигама стоји да су Фрањо и Марија Броз имали петнаесторо деце. Тито је то примио са чуђењем, јер су у његовој породици говорили само о десеторо браће и сестара.

Овај моменат је карактеристичан уопште за загорско село и за беду и очај у њему. Родитељи уопште нису бројали као своју децу мртворођенчад или одојчад умрлу после неколико дана.

Да није живео лако сведочи следећа изјава:

Ђетињство је моје било тешко... У породици је било много ђеце, и за њих није било лако старати се. Често ни круха није било довољно и због тога се дешавало да је мајка, да би правилно распоредила резерве кукурузног брашна које је имала, морала закључавати оставу у којој се налазио крух, а ми, ђеца, добијали смо толико колико је она сматрала да нам може дати, а не колико смо могли појести.

Иако дете из сиромашне породице, није био сломљен духом и то је често показивао на својствен начин.

Маршал Тито увек је био окружен лепим женама. Волео је младе, атрактивне и оне "са ставом", а често га није спречавало ни ако су биле удате. Имао је само четири "званичне” жена, са две је био у браку, а само једна од њих је била та која је напустила Броза јер није хтела да "трпи његово понашање”.

Волео је добар провод, био је велики хедониста, знао је да ужива, а ево и једног од примера:

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".