Tito je bio glavni vođa druge Jugoslavije, socijalističke federacije, koja je postojala od 1943. do 1992. godine. Uprkos tome što je bio jedan od osnivača Informbiroa, ubrzo je postao prvi član Informbiroa koji je počeo da prkosi sovjetskoj hegemoniji i jedini koji je uspeo da napusti Informbiro i otpočne sopstveni socijalistički program.

Bio je zagovornik nezavisnog puta u socijalizam (ponekad nazivanim i „nacionalni komunizam”). Godine 1951. je sproveo samoupravni sistem, koji je razlikovao Jugoslaviju u odnosu na druge socijalističke zemlje. 

Za vreme svoje političke karijere, bio je veoma popularna i cenjena ličnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Titov lični biograf, napominje da mu je jednom prilikom kad je razgovarao sa drugom Titom o njegovoj braći i sestrama, on rekao da ih je bilo svega desetoro. Nakon čega mu je Dedijer skrenuo pažnju da u matičnim knjigama stoji da su Franjo i Marija Broz imali petnaestoro dece. Tito je to primio sa čuđenjem, jer su u njegovoj porodici govorili samo o desetoro braće i sestara.

Ovaj momenat je karakterističan uopšte za zagorsko selo i za bedu i očaj u njemu. Roditelji uopšte nisu brojali kao svoju decu mrtvorođenčad ili odojčad umrlu posle nekoliko dana.

Da nije živeo lako svedoči sledeća izjava:

Đetinjstvo je moje bilo teško... U porodici je bilo mnogo đece, i za njih nije bilo lako starati se. Često ni kruha nije bilo dovoljno i zbog toga se dešavalo da je majka, da bi pravilno rasporedila rezerve kukuruznog brašna koje je imala, morala zaključavati ostavu u kojoj se nalazio kruh, a mi, đeca, dobijali smo toliko koliko je ona smatrala da nam može dati, a ne koliko smo mogli pojesti.

Iako dete iz siromašne porodice, nije bio slomljen duhom i to je često pokazivao na svojstven način.

Maršal Tito uvek je bio okružen lepim ženama. Voleo je mlade, atraktivne i one "sa stavom", a često ga nije sprečavalo ni ako su bile udate. Imao je samo četiri "zvanične” žena, sa dve je bio u braku, a samo jedna od njih je bila ta koja je napustila Broza jer nije htela da "trpi njegovo ponašanje”.

Voleo je dobar provod, bio je veliki hedonista, znao je da uživa, a evo i jednog od primera:

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".