Али "слаба карика" је још недовољна просвећеност опште популације. Зато су стручњаци изашли на терен, па је тако професор др Милош Марковић, имунолог са Медицинског факултета Универзитета у Београду, у Дому здравља у Ваљеву говорио о ХПВ вакцини.

У Србији се, иначе, даје најсавременија, деветовалентна вакцина.

- Имамо најбољу вакцину која покрива девет сојева, а притом не штити само од тумора, него и од гениталних брадавица (кондилома) које се врло тешко лече и лако се враћају - рекао је проф. Марковић. - Мислим да сви треба да радимо на промоцији и препоручивању ХПВ вакцине, да што више информишемо грађане да је веома важно да је наша деца добију и на тај начин стекну дуготрајну, вероватно и доживотну заштиту од вируса који потпуно јасно изазивају рак, не само грлића материце него и других органа у истој регији, а чак и карциноме врата и усне дупље.

ХПВ вакцина се у свету примењује већ 15 година.

- Имам троје деце и на узрастном прагу су да је добију, вакцинисаћу своју кћерку и два сина - рекао је професор Марковић. - Апелујем да се имунизација прошири и на популацију до 26 година, да обухватимо и студенте. Касно тинејџерско доба и ране двадесете године су период када је ХПВ инфекција најчешћа и ако покријемо њих, онда смо урадили велику ствар.

Ипак, ХПВ вакцину најиделаније је примити пре ступања у сексуалне односе.

- Имунолошки и медицински посматрано оптимални узраст је 12 до 13 година, а идеално је то спојити са редовним систематским прегледом при крају основне школе - рекао је професор Марковић. - До петнаесте године довољне су две дозе, а након тога дају се три.

Студије показују да не постоје назнаке опадања заштите од онкогених сојева хуманих папилома вируса 10 до 15 година после вакцинације.

- С тога не чуди да Светска здравствена организација ХПВ вакцину ставља у приоритет, а тренутно се примењује у 103 земље - рекао је проф. Марковић.

Фото: Министарство

 

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".