Нишлија Небојша Николов (46) осуђен је данас на 11 година затвора док је његовој невенчаној супрузи Драгани Петровић (32) изречена казна од 11 година  јер су две године држали у ропском положају угледног нишког лекара Јозефа Г.

Како је тврдило Више јавно тужилаштво лекар је од марта 2019. до хапшења 2021. године био под њиховом контролом, напустио је своју породицу, боравио је у ходнику и испред његове зграде,а спавао у колима само када му то дозволе. Породицу је посећивао само по њиховом одобрењу чак и када су одржавана породична славља.

Сав новац који би добијао од пензије и рада у приватној клиници су му узимали и приморавали да брине о њиховом здрављу. У ропском положају су га држали претећи да ће наудити њему и његовој породици, говорећи да ће их побити, да ће ћерке посећивати на гробљу, да ће им бацити бомбу.

Више јавно тужилаштво тражило је казну од 12 година затвора за обоје, истичући да нема олакшавајућих околности на страни оптужених.

- Приликом одмеравања казне узет је у обзир степен кривице оптужених али и њихово држање после извршеног кривичног дела. Ни личне прилике нису биле основ за ублажавање казне, ради се о ванбрачним партнерима који су компатибилни у остваривању криминалне делатности. Драгана иако мајка два малолетна детета не живи са њима нити учествује у њиховом издржавању а једном приликом је упућујући претње Гласновићу казала “ да када је није брига за њену децу, зашто би бринула за његову”. Николов је као и она само у биолошком смислу родитељ једног детета јер такође о њему не брине. Што се тиче отежавајућих околности, обоје су испољили директан умишљај јер су вршили две године дело против човечности које је заштићено међународним правом а које наводи да ниједно живо биће не сме бити предмет ескплоатације. Овом пару је цела једна породица била талац а овај случај може да уђе у анале правосуђа с обзиром на то да је овај пар од угледног лекара у 21. веку направио роба – казала је између осталог у последњем обраћању суду јавна тужитељка Ирена Радивојевић.

Мирослав Ристић, бранилац Николова истакао је да кривица његовог клијента није доказана јер је фалио крунски исказ који би га теретио, изјава наводно оштећеног.

- Тужилаштво је користило селективно делове телефонских разговора како би доказало да је оштећени био принуђен да приступа по наредбама оптужених. Тужилаштво је испричало тужну причу, али правда не сме да буде под притиском осећаја. Да ли је Небојша Николов имао правичну суђење ако оштећени није саслушан пред судом а у тужилаштву је тврдио да није био жртва кривичног дела. Ускраћено нам је право да му пред судом постављамо питања а докази из списа коришћени су селективно. Зато предлажем да мој клијент буде ослобођен – казао је Ристић. И бранилац другооптужене Драгане Петровић, Тамара Антић је такође истакла да нема доказа да је њена клијенткиња учинила дело за које се терети и затражила да буде ослобођена или да јој се изрекне блажа казна.

Николов је током конфузног излагања повремено јецао, тврдио да Гласновића током 26 година колико се знају није ни такао, упркос што су на суду емитовани снимци на којима се чује како лекар вришти и моли, ударци и Небојшине претње.

- Све су ми наместили полиција и тужилаштво, тукли су ме а тужилаштво ми је намерно продужила задржавање да би још могли да ме бију. Нисам узимао новац од Јоце него сам преко њега свима давао мито, пре свега његовим колегама да би ми лечили мајку која је пет година била у болници. Био сам под огромним притиском, полиција, жандармерија, тужиоци и многи угледни људи су ме звали ради ургенција у циљу лекарских прегледа. Водио сам их код Јоце, па како они нису приметили да је како тужилаштво тврди прљав, запуштен и измучен – бранио се Николов.

Даље је тврдио да није узимао новац Гласновићу а за снимке на којима се види како новчанице подиже на банкомату, имао је објашњење.

- Јоцу је болела кичма, па сам ја подизао новац који сам му одмах предавао. Тачно је да није спавао код мене у стану али није било места. У време короне сам закупио кућу где смо сви заједно боравили. Нисам продао његов ауто, као тужилаштво тврди, то је било моје возило. Ако сам крив, дајте ми 20 година затвора, али никада никог нисам ударио а камоли Јоцу – говорио је Николов који је прошле недеље осуђен неправноснажно на шест месеци затвора јер је војног лекара Горана Дамњановића подстрекавао на злоупотребу службеног положаја.

Драгана Петровић је такође одбацила одговорност за злостављање Гласновића, понављала је да му је кувала и примала га у кућу. Објашњавајући ужасне претње које је полиција снимила, говорила је да их је изрекла у афекту страхујући за Небојшино здравље јер је сматрала да га Гласновић не лечи адекватно. Инсистирала је да буде пуштена из притвора јер, како је истакла, више ни психички ни физички не може да га поднесе.

(Ало)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".