Ali "slaba karika" je još nedovoljna prosvećenost opšte populacije. Zato su stručnjaci izašli na teren, pa je tako profesor dr Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u Domu zdravlja u Valjevu govorio o HPV vakcini.

U Srbiji se, inače, daje najsavremenija, devetovalentna vakcina.

- Imamo najbolju vakcinu koja pokriva devet sojeva, a pritom ne štiti samo od tumora, nego i od genitalnih bradavica (kondiloma) koje se vrlo teško leče i lako se vraćaju - rekao je prof. Marković. - Mislim da svi treba da radimo na promociji i preporučivanju HPV vakcine, da što više informišemo građane da je veoma važno da je naša deca dobiju i na taj način steknu dugotrajnu, verovatno i doživotnu zaštitu od virusa koji potpuno jasno izazivaju rak, ne samo grlića materice nego i drugih organa u istoj regiji, a čak i karcinome vrata i usne duplje.

HPV vakcina se u svetu primenjuje već 15 godina.

- Imam troje dece i na uzrastnom pragu su da je dobiju, vakcinisaću svoju kćerku i dva sina - rekao je profesor Marković. - Apelujem da se imunizacija proširi i na populaciju do 26 godina, da obuhvatimo i studente. Kasno tinejdžersko doba i rane dvadesete godine su period kada je HPV infekcija najčešća i ako pokrijemo njih, onda smo uradili veliku stvar.

Ipak, HPV vakcinu najidelanije je primiti pre stupanja u seksualne odnose.

- Imunološki i medicinski posmatrano optimalni uzrast je 12 do 13 godina, a idealno je to spojiti sa redovnim sistematskim pregledom pri kraju osnovne škole - rekao je profesor Marković. - Do petnaeste godine dovoljne su dve doze, a nakon toga daju se tri.

Studije pokazuju da ne postoje naznake opadanja zaštite od onkogenih sojeva humanih papiloma virusa 10 do 15 godina posle vakcinacije.

- S toga ne čudi da Svetska zdravstvena organizacija HPV vakcinu stavlja u prioritet, a trenutno se primenjuje u 103 zemlje - rekao je prof. Marković.

Foto: Ministarstvo

 

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".