Сматра се да је име круна човекове личности, а у многим племенима прво сачекају да дете мало порасте како би се испољле његове особине и на основу тога му дали име.

Водећи се тиме, сваки родитељ жели да своје дете назове именом са што лепшим значењем, али да уједно испоштује и традицију своје земље. У вези са тим многи родитељи посежу за старим библијскијм и старим словенским именима.

Фото: Профимедиа

 

 

У последње време постају популарна имена за која се сматра да су наша, међутим, њихово порекло не припада овој територији.

Представљамо вам најпопуларнија женска имена код нас која су страног порекла:

САРА – име хебрејског порекла, које има корене у Библији. Сара означава жену високог ранга, књегињу или владарку. Постоје и преводи: принцеза, богиња и висока светост. У Библији се спомиње као Аврамова жена, а ово име се може наћи и у Курану.

ИРИНА – име грчког порекла и означава спокој или мир. Разне варијанте овог имена постоје, како у нашем, тако и у страним језицима, па се може чути и Ирена или Јерина.

НИКА – име грчког порекла, које проналазимо у грчкој митологији. Ника је кћи Титана Паланта и богиње Стикс, а представљена је као богиња победе. У римској митологији она је Викторија.

ЕМИНА – име арапског порекла са значењем сигурна, поуздана, верна. Варијација овог имена је Амина, како се звала мајке посланика Мухамеда.

ЗОЈА – ово је српска варијанта грког имана Зое и значи живот.

Фото: Профимедиа

 

 

ЗАРА – име арапског порекла које изначава нешто што што сјаји. На курдском језику ово име означава злато. У словенском језику пандан Зари је Зорја, богиња светлости, те се код Срба може наћи Зора, као варијанта овог имена, док је код Руса Зорја. Код Словена назива се још и Зорја, Зора, Зарја, Зорy, Зоре или Зорзе, Зара- Зараница.

Значење имена Зара се може тумачити и као изведеница имена Сара.

МИА – име италијанског порекла, а претпоставља се да је Миа скраћена варијанта имена Марија. Може се писати са Ј или без њега- Мија или Миа. У романском језику означава милу особу или се преводи као фраза “мила моја”.

ДАНИЈЕЛА – име стерохебрејског порекла, и значи “Бог је мој судија”. У Срба ово име везало се за реч “дан”, те је давано женској деци која су се родила по дану.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".