Претерано излагање сунцу

Вероватно један од највећих чиниоца старења је оштећење од сунца које настаје када ултраљубичасто (УВ) светло продире у кожу узрокујући промене. Излагање сунцу одговорно је за већину видљивих трагова старења на кожи. Из тог разлога крема за сунчање могла би бити спас за оне који желе задржати младеначки изглед, али и помоћ у заштити од штетних учинака сунца.

Фото: Профимедиа

 

Пушење

Употреба никотинских производа узрокује сужавање крвних жила што заузврат смањује кисеоник и храњиве материје у ћелијама коже. Хемикалије које се налазе у овим производима покрећу молекулске догађаје који оштећују структуре нечије коже узрокујући мању еластичност. Уз то, узастопно напућивање усана при удисају узроковаће више бора око уста и око очију.

Превише шећера

Прехрана богата шећером оштећује колаген и еластин. Обоје помажу у одржавању коже глатком и без бора. Једноставно речено, превише шећера узрокује брже борање коже.

Фото: Профимедиа

 

Недовољно воде

Људско тело се састоји од око 70 одсто воде. Упркос томе што је толико воде у организму, свакој ћелији и органу је потребно довољно течности како би исправно функционисали. Сматра се да недовољна количина исте чини да организам брже стари, не само изнутра него и споља. Стога би требало да циљате на најмање 8 чаша воде дневно како бисте имали видљиво мање бора на лицу.

Превише алкохола

Уз преурањене боре, прекомерна конзумација алкохола узрокује и губитак колагена, мањак еластичности, црвенило, дехидратацију и натеченост. Алкохол такође садржи пуно шећера, те узрокује дехидрацију, што представља зачарани круг за здравље лица и коже. Као и код већине ствари у животу, умереност је кључна јер су бројне студије откриле да пијење у малим количинама може бити корисно за здравље.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".