Спанаћ

Иако спада у најздравије намирнице, када се спанаћ подгреје повећава се количина нитрита у њима, а они су опасни када се у телу споје с аминима јер даље производе врло канцерогене нитрозамине.

Целер

И у овом случају кривци су нитрозамини, па се препоручује да се храна која садржи целер конзумира чак и хладна уместо да се подгреје.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Moja mala kuhinja

 

Кромпир

Готово сви знају да је ово поврће једно од најопаснијих ако се подгреје јер садржи супстанце које могу да изазову тровање ако достигну више температуре.

Печурке

Оне спадају у храну која се, иако је корисна за људски организам, тешко вари, а када се подгреју печурке мењају структуру протеина, што изазива надимање и болове у стомаку.

Фото: Профимедиа

 

Пилетина

Као с печуркама, сличај је случај и с високим процентом протеина у пилећем месу — врло високе температуре нарушавају њихову структуру и доводе до здравствених проблема.

Пиринач

Једна од омиљених житарица врло је корисна за организам јер је богата аминокиселинама, витаминима и минералима, али пиринач садржи и тзв. споре бактерије, које могу да преживе и термичку обраду, а кад после припреме оброка храна с пиринчем одстоји на собној температури ове бактерије се разможавају и могу да направе проблем. Зато је најбоље појести пиринач одмах или да га оставите у фрижидеру, преноси Glossy.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".