Бронзана скулптура Вука Караџића на углу Булевара краља Александра и Рузвелтове улице у Београду, данас је демонтирана и биће пренета у атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедереву који ће обавити рестаурацију.


Према уговору, рестаурација би требала да траје 120 дана, али из Завода за заштиту споменика очекују да ће се завршити до краја године.

Директорка Завода за заштиту споменика Београда Оливера Вучковић рекла је за РТС да је пројекат израђен 2019. године, а да су градске власти сада издвојиле средства за комплетну санацију и реконструкцију Вуковог споменика.

- Чини ми се да је ово сада историјски моменат, јер Вук после 85 година напушта ово место и надамо се да ће до Нове године поново бити на овом месту - навела је Вучковићева за РТС.

Фото: П. Милошевић

 

Она је додала је да се нада да ће комплетна санација бити у том периоду, а да ће у међувремену бити урађен и камени постамент.

- Када је рађен плато 1995. године, урађена је једна мања интервенција на самом постаменту, међутим, том приликом није изабран одговарајући камен. Ми ћемо сада исправити то, а скулптуру носимо на детаљну санацију, пошто, откад је постављена, није никада рађено конкретно на њој - рекла је Вучковићева.



Из Завода подсећају да су 7. новембра, након великих и успешних реконструкција Споменика Победнику и Споменика захвалности Француској, отпочели радови на санацији и рестаурацији споменика Вуку Стефановићу Караџићу, тачно на дан када је свечано споменик откривен у присуству градских званица и становника Београда пре 85 година (7. новембра 1937. године).

Фото: П. Милошевић

 

Идејни пројекат санације и рестаурације споменика Караџићу израђен је у 2019. години, а Град Београд је за ову годину определио средства за извођење радова у висини 11 милиона динара, чиме су се стекли услови да почну радови.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".