Ова арапска држава простире се на свега 11.571 квадратни километар, али је захваљујуцћи великим нафтним ресурсима, Катар данас једна од најбогатијих земаља на свету. Просечна плата износи око 4.000 евра, па стога и не треба да чуди зашто су трошкови живота тамо прилично скупи. Занимљиво је упоредити цене свакодневних потреба. Парадоксално звучи али за литар бензина у Катару потребно је издвојити свега пола евра, али зато са друге стране много већи новац је потребан за флашицу воде или кафу. Шоља капућина у ресторану кошта у просеку око 5,5 евра, кутија цигарета око 7, док је просечни ручак за две особе потребно извојити око 50 евра. Обзиром да катарски устав не допушта могућност да странци постану држављани те земље и добију њихов пасош, неопходно је узети стан у закуп. За месечно коришћење гарсоњере у центру града потребно је издвојити око 1.700 евра.

Алкохол је забрањен на већини места

Боравак у алкохолисаном стању на јавним местима у Катару је кажњиво високим казнама и затвором. Уочи предстојећег Мундијала, власти су  ублажиле ригидност неких правила у вези са конзумирањем алкохолних пића. Алкохол се не може купити у продавницама, већ само у одређеним ресторанима, хотелима и баровима који имају посебну дозволу. Пре и после утакмица - али не и током њих - биће могуће купити пиво на стадиону на коме ће се одигравати фудбалске утакмице. У Дохи ће бити организована и посебна фан зона у којој ће се служити алкохол за старије од 21 године. Увек треба да носите пасош или неки други службени документ којим можете доказати своје године. Надлежни су истакли да ће се цена пива кретати између 10 и 20 евра по чаши.

Дрога драконски кажњива ствар 

Катар је једна од најрестриктивнијих земаља када су у питању илегалне супстанце. Забрањени су поседовање, продаја и употреба канабиса, па чак и неки лекови против болова и средстава за смирење без рецепта. Непоштовање ових правила може довести до оштрих казни - од депортације до година проведених иза решетака. Провере на аеродрому ће бити изузетно детаљне, па унапред проверите шта можете да понесете са собом, посебно ако патите од одређених здравствених проблема.

Без испољавања љубави у јавности

Иако је живот мушкарца и жене који нису у браку забрањен у овој земљи, невенчани хетеросексуални парови и даље ће моћи да деле хотелску собу током Светског првенства. За секс између две хомосексуалне особе запрећена је казна затвора од једне до три године. Не препоручује се јавно исказивање нежности на улици без обзира на брачни статус и сексуалну оријентацију.

Велике врућине

Светско првенство у Катару је прво у историји које се не одржава у мају, јуну или јулу. Због изузетно високих температуре манифестација је померена за новембар и децембар. Време је у овом делу године пријатније, али и даље са виском температурама - у просеку између 21 и 26 степени Целзијуса. Како би странцима олакшали боравак у земљи, локалне власти су поставиле клима уређаје на отвореном – на улицама, стадионима итд.

Какву гардеробу носити?

Туристичке агенције које нуде аранжмане за Катар сугеришу путницима да жене и мушкарци показују поштовање према локалној култури и избегавају одећу која открива превише коже. Препорука је да у јавности бирају одећу која покрива рамена и колена, посебно ако посећују владине зграде, тржне центре и слично. С друге стране, у хотелима поред базена уобичајено је видети људе у оскудној одећи као што су купаћи костими.

Уз све ово, посебан куриозитет везан за Катар су и следеће чињенице:


1. Катар спада у топ три државе по количини резерви природног гаса, а такође је међу главним извозницима нафте у свету.

2. Током свог постојања Катар је био под контролом држава попут Бахреина, Велике Британије, Османског царства и Португалије.

3. У летњој сезони температура у Катару може достићи +50 ⁰С.

4. У Катару не постоји ниједна стална река, осим привремених потока који се напуне након јаких киша.

5. Катар нема природне изворе пијаће воде, због чега су принуђени да скупим и сложеним технолошким процесом дестилирају морску воду. 

6.Држава је апсолутна монархија, сва власт концентрисана у рукама емира. Његову власт и права ограничава само шеријатски закон.

7. У Катару не постоје политичке снаге, синдикати или скупови.

8. Службени језик у Катару је арапски, док су само 40% његових грађана Арапи. У тој земљи живе и многи људи из Индије (18%) и Пакистана (18%).

9.Сва храна у Катар увози се из других земаља.

10.Часопис Форбес је 2012. објавио рејтинг, где је Катар заузео водећу позицију у показатељу "просечног дохотка по становнику" - 88.222 долара.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".