Ova arapska država prostire se na svega 11.571 kvadratni kilometar, ali je zahvaljujucći velikim naftnim resursima, Katar danas jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Prosečna plata iznosi oko 4.000 evra, pa stoga i ne treba da čudi zašto su troškovi života tamo prilično skupi. Zanimljivo je uporediti cene svakodnevnih potreba. Paradoksalno zvuči ali za litar benzina u Kataru potrebno je izdvojiti svega pola evra, ali zato sa druge strane mnogo veći novac je potreban za flašicu vode ili kafu. Šolja kapućina u restoranu košta u proseku oko 5,5 evra, kutija cigareta oko 7, dok je prosečni ručak za dve osobe potrebno izvojiti oko 50 evra. Obzirom da katarski ustav ne dopušta mogućnost da stranci postanu državljani te zemlje i dobiju njihov pasoš, neophodno je uzeti stan u zakup. Za mesečno korišćenje garsonjere u centru grada potrebno je izdvojiti oko 1.700 evra.

Alkohol je zabranjen na većini mesta

Boravak u alkoholisanom stanju na javnim mestima u Kataru je kažnjivo visokim kaznama i zatvorom. Uoči predstojećeg Mundijala, vlasti su  ublažile rigidnost nekih pravila u vezi sa konzumiranjem alkoholnih pića. Alkohol se ne može kupiti u prodavnicama, već samo u određenim restoranima, hotelima i barovima koji imaju posebnu dozvolu. Pre i posle utakmica - ali ne i tokom njih - biće moguće kupiti pivo na stadionu na kome će se odigravati fudbalske utakmice. U Dohi će biti organizovana i posebna fan zona u kojoj će se služiti alkohol za starije od 21 godine. Uvek treba da nosite pasoš ili neki drugi službeni dokument kojim možete dokazati svoje godine. Nadležni su istakli da će se cena piva kretati između 10 i 20 evra po čaši.

Droga drakonski kažnjiva stvar 

Katar je jedna od najrestriktivnijih zemalja kada su u pitanju ilegalne supstance. Zabranjeni su posedovanje, prodaja i upotreba kanabisa, pa čak i neki lekovi protiv bolova i sredstava za smirenje bez recepta. Nepoštovanje ovih pravila može dovesti do oštrih kazni - od deportacije do godina provedenih iza rešetaka. Provere na aerodromu će biti izuzetno detaljne, pa unapred proverite šta možete da ponesete sa sobom, posebno ako patite od određenih zdravstvenih problema.

Bez ispoljavanja ljubavi u javnosti

Iako je život muškarca i žene koji nisu u braku zabranjen u ovoj zemlji, nevenčani heteroseksualni parovi i dalje će moći da dele hotelsku sobu tokom Svetskog prvenstva. Za seks između dve homoseksualne osobe zaprećena je kazna zatvora od jedne do tri godine. Ne preporučuje se javno iskazivanje nežnosti na ulici bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju.

Velike vrućine

Svetsko prvenstvo u Kataru je prvo u istoriji koje se ne održava u maju, junu ili julu. Zbog izuzetno visokih temperature manifestacija je pomerena za novembar i decembar. Vreme je u ovom delu godine prijatnije, ali i dalje sa viskom temperaturama - u proseku između 21 i 26 stepeni Celzijusa. Kako bi strancima olakšali boravak u zemlji, lokalne vlasti su postavile klima uređaje na otvorenom – na ulicama, stadionima itd.

Kakvu garderobu nositi?

Turističke agencije koje nude aranžmane za Katar sugerišu putnicima da žene i muškarci pokazuju poštovanje prema lokalnoj kulturi i izbegavaju odeću koja otkriva previše kože. Preporuka je da u javnosti biraju odeću koja pokriva ramena i kolena, posebno ako posećuju vladine zgrade, tržne centre i slično. S druge strane, u hotelima pored bazena uobičajeno je videti ljude u oskudnoj odeći kao što su kupaći kostimi.

Uz sve ovo, poseban kuriozitet vezan za Katar su i sledeće činjenice:


1. Katar spada u top tri države po količini rezervi prirodnog gasa, a takođe je među glavnim izvoznicima nafte u svetu.

2. Tokom svog postojanja Katar je bio pod kontrolom država poput Bahreina, Velike Britanije, Osmanskog carstva i Portugalije.

3. U letnjoj sezoni temperatura u Kataru može dostići +50 ⁰S.

4. U Kataru ne postoji nijedna stalna reka, osim privremenih potoka koji se napune nakon jakih kiša.

5. Katar nema prirodne izvore pijaće vode, zbog čega su prinuđeni da skupim i složenim tehnološkim procesom destiliraju morsku vodu. 

6.Država je apsolutna monarhija, sva vlast koncentrisana u rukama emira. NJegovu vlast i prava ograničava samo šerijatski zakon.

7. U Kataru ne postoje političke snage, sindikati ili skupovi.

8. Službeni jezik u Kataru je arapski, dok su samo 40% njegovih građana Arapi. U toj zemlji žive i mnogi ljudi iz Indije (18%) i Pakistana (18%).

9.Sva hrana u Katar uvozi se iz drugih zemalja.

10.Časopis Forbes je 2012. objavio rejting, gde je Katar zauzeo vodeću poziciju u pokazatelju "prosečnog dohotka po stanovniku" - 88.222 dolara.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".