Чудна је животна прича Иранца Мехрана Каримија Насерија (77), званог Господин Алфред.

Проводио је дане, године и деценије у аеродромској згради а да нигде није путовао.

Сторија достојна филмског сценарија. А управо то се и догодило - Стивену Спилбергу послужио је као инспирација за остварење "Терминал" са Томом Хенксом у главној улози.

Фото: Профимедиа

 

Пореклом је био из покрајине Хузестан, а у Ирану је дипломирао психологију. Имао је 25 година када му је преминуо отац, по занимању лекар, а од маћехе је сазнао да му је права мајка, заправо, енглеска медицинска сестра, која их је давно напустила. Знао је само да се зове Симон. Кренуо је у потрагу за њом и завршио на британском универзитету Бредфорд где је наставио студије.

Током студија учествовао је у манифестацијама против шаховог режима, после чега је по повратку у Иран неколико година касније, завршио у затвору. По изласку, напустио је Иран као политички избеглица. У Европи је наставио потрагу за мајком. После дугих путешествија преко Лондона, Берлина и Амстердама, скрасио се, са 43 године старости, на терминалу број 1 париског аеродрома. Било је то у новембру далеке 1988.

Претходно су га британске, немачке и холандске власти избациле из ових земаља, јер није имао уредну дозволу за боравак. Безуспешно је покушао да остане и у Италији. Белгијанци су му 1981. дали статус политичког избеглице, али је доласком у Париз изгубио документа.

Фото: Профимедиа

 

Био је и хапшен при покушају да се поново домогне Велике Британије. Француске власти су му забраниле да напусти земљу без "папира". Тако је остао административно заробљен. Био је пример дипломатског замешатељства на ничијој земљи. Коначно, званични Париз му изашао у сусрет и одобрио му боравишну карту 1999. Одбио је да је потпише! У међувремену су му и Белгијанци послали загубљена документа.

Господин Алфред био је миљеник аеродромског особља. Лекари на терминалу су га обилазили сваке седмице. Редовно су га вакцинисали против грипа. Храниле су га ародромске службе и ресторани. Описују га као лепо васпитаног, учтивог и уредног човека.

Зато је и добио надимак који му је остао до краја живота. Никоме, кажу, није сметао. Волео је да чита и да пише. Говорио је, уз матерњи, и француски и енглески језик.

Фото: Профимедиа

 

А онда је постао светски познат. Стивен Спилберг је 2004. године на основу његове потресне судбине снимио филм "Терминал".

- Нисам хтео да од овог мигранта правим кловна и да га извргнем подсмеху - објаснио је Спилберг начин на који је приступио Алфредовој судбини на филмском платну.

- Он је достојанствена личност која верује другима и има дубоко позитивну страну. Има ту и неких ауторских слобода.

Спилбергов главни глумац је заточен у транзитној зони, док је Господин Алфред живео у обичном делу аеродрома, слободан да се креће. Али, суштина је ту. Ирански избеглица је и раније привлачио новинарске екипе из целог света, али овога пута постао је планетарно познат. Филм му је донео и право богатство. На име ауторских права добио је астрономских 500.000 долара. С тим новцем напустио је аеродром 2006. Најпре је отишао у Париз, а затим у САД. Живео је и у домовима за незбринуте. Не зна се шта је урадио с толиким парама.

Фото: Профимедиа

 

Пред крај живота који је имао прави филмски ток, одлучио је ипак да се врати у "свој дом", на аеродром, на терминал 2Ф, у комплекс зграда у којима је претходно живео дугих и невероватних 18 година, спавајући на чувеним аеродромским столицама. Окружио се са неколико неопходних ствари и наставио да у свесци исписује свој живот.

Преминуо је неколико седмица по повратку на аеродром, у суботу 12. новембра, тачно 34 године после првог доласка у Париз. Прецизирано је да је умро природном смрћу. Уз њега је пронађено неколико хиљада евра у готовини. Последње збогом упутили су му запослени на аеродрому, али и цео свет, репортажама које су, у његову част, објављене овим тужним поводом.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".