Подивљали аутомобил марке Тесла убио је возача мотоцикла и средњошколку у кинеском граду Чаџоу у јужној провинцији Гуандонг, преноси Ројтерс.

У овој трагедији која се десила 5. новембра и три особе су повређене, а према наводима полиције, узрок несреће је још увек непознат.

Несрећа се догодила када је возач Тесле по имену Жан (55) хтео да паркира свој модел-Y, када је, према његовим речима, изненада изгубио контролу, а аутомобил кренуо великом брзином.

Током два километра дивље вожње, аутомобил је ударио два мотоцикла и два бицикла, при чему су две особе погинуле, а три повређене, јавила је локална новинска агенција Јимy Неwс.

 

 

Саобраћајна полиција је искључила могућност да је Жан возио под дејством дроге и алкохола и напоменула да ће возило бити тестирано.

Саобраћајна полиција је саопштила да је неименовани члан породице 55-годишњег возача рекао да је он имао проблема са папучицом кочнице када је хтео да стане испред своје породичне радње, што из Тесле поричу и као доказ наводе да штоп светла нису била укључена што указује да кочења није ни било.

Компанија Тесла се у Кини и раније суочавала са тврдњама о квару кочница.

Кина је иначе Теслино друго највеће тржиште, а компанија је навела да ће сарађивати у даљој истрази и негира наводе возача о кочењу.

 

Овај трагичан инцидент је иначе изазвао велику медијску пажњу у Кини и био међу темама са највише прегледа на друштвеној мрежи Веибо у недељу.

- Полиција тренутно тражи агенцију за процену треће стране да идентификује истину која стоји иза ове несреће и ми ћемо активно пружити сву неопходну помоћ - рекао је произвођач тих електричних возила, Илон Маск у поруци Ројтерсу у недељу, упозоравајући да не верује у "гласине".

Из Тесле су поручили да видео снимци показују како светла кочница нису била упаљена када је аутомобил јурио и да његови подаци показују друге проблеме - да кочница није била притискана током целог путовања које је возило имало пре фаталне несреће.

У изјави Ројтерсу, компанија је рекла да је кинеском власнику аутомобила суд наложио да се јавно извини и надокнади одштету фирми након што је донела одлуку да коментари које је дао медијима о проблемима са његовим кочницама нису у складу са чињеницама и да су нанели штету Теслином угледу.

Ројтерс није могао да потврди да ли су тврдње компанија Тесла истините.

Прошле године, једна незадовољна муштерија изазвала је пометњу на друштвеним мрежама. Жена је окачила снимак како се пење на Теслино возило на сајму аутомобила у Шангају у знак протеста због начина на који је компанија поступила са њеним жалбама на неисправне кочнице после саобраћајне несреће.

У том случају, из Тесле су рекла да је прекршај прекорачења брзине био узрок њеног судара, али је обећао да ће побољшати начин на који се бави притужбама купаца.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".