Podivljali automobil marke Tesla ubio je vozača motocikla i srednjoškolku u kineskom gradu Čadžou u južnoj provinciji Guandong, prenosi Rojters.

U ovoj tragediji koja se desila 5. novembra i tri osobe su povređene, a prema navodima policije, uzrok nesreće je još uvek nepoznat.

Nesreća se dogodila kada je vozač Tesle po imenu Žan (55) hteo da parkira svoj model-Y, kada je, prema njegovim rečima, iznenada izgubio kontrolu, a automobil krenuo velikom brzinom.

Tokom dva kilometra divlje vožnje, automobil je udario dva motocikla i dva bicikla, pri čemu su dve osobe poginule, a tri povređene, javila je lokalna novinska agencija Jimy News.

 

 

Saobraćajna policija je isključila mogućnost da je Žan vozio pod dejstvom droge i alkohola i napomenula da će vozilo biti testirano.

Saobraćajna policija je saopštila da je neimenovani član porodice 55-godišnjeg vozača rekao da je on imao problema sa papučicom kočnice kada je hteo da stane ispred svoje porodične radnje, što iz Tesle poriču i kao dokaz navode da štop svetla nisu bila uključena što ukazuje da kočenja nije ni bilo.

Kompanija Tesla se u Kini i ranije suočavala sa tvrdnjama o kvaru kočnica.

Kina je inače Teslino drugo najveće tržište, a kompanija je navela da će sarađivati u daljoj istrazi i negira navode vozača o kočenju.

 

Ovaj tragičan incident je inače izazvao veliku medijsku pažnju u Kini i bio među temama sa najviše pregleda na društvenoj mreži Veibo u nedelju.

- Policija trenutno traži agenciju za procenu treće strane da identifikuje istinu koja stoji iza ove nesreće i mi ćemo aktivno pružiti svu neophodnu pomoć - rekao je proizvođač tih električnih vozila, Ilon Mask u poruci Rojtersu u nedelju, upozoravajući da ne veruje u "glasine".

Iz Tesle su poručili da video snimci pokazuju kako svetla kočnica nisu bila upaljena kada je automobil jurio i da njegovi podaci pokazuju druge probleme - da kočnica nije bila pritiskana tokom celog putovanja koje je vozilo imalo pre fatalne nesreće.

U izjavi Rojtersu, kompanija je rekla da je kineskom vlasniku automobila sud naložio da se javno izvini i nadoknadi odštetu firmi nakon što je donela odluku da komentari koje je dao medijima o problemima sa njegovim kočnicama nisu u skladu sa činjenicama i da su naneli štetu Teslinom ugledu.

Rojters nije mogao da potvrdi da li su tvrdnje kompanija Tesla istinite.

Prošle godine, jedna nezadovoljna mušterija izazvala je pometnju na društvenim mrežama. Žena je okačila snimak kako se penje na Teslino vozilo na sajmu automobila u Šangaju u znak protesta zbog načina na koji je kompanija postupila sa njenim žalbama na neispravne kočnice posle saobraćajne nesreće.

U tom slučaju, iz Tesle su rekla da je prekršaj prekoračenja brzine bio uzrok njenog sudara, ali je obećao da će poboljšati način na koji se bavi pritužbama kupaca.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".