Карин, која живи у Тулузи у Француској, уклоњен је део оригиналног носа 2013. након што јој је дијагностикован рак синуса. Иако је операција отклонила опасну болест, одузела јој је чуло мириса и затворила ју је у кућу пуних осам година.

Пре почетка лечења од рака, лекари су направили нови нос по мери користећи 3Д штампан биоматеријал и држали су га на леду док се технологија није довољно развила, а ове године успели су да јој га имплантирају под кожу на подлактици где су ћелије и крвни судови урасли у њен нови нос. Након два месеца лекари су јој уградили нови нос на лице, а крвне судове изнутра спојили су на оне у њеним слепоочницама, пише британски Дејли мејл.

Пацијенткиња је одушевљена носом и каже да јој помаже да боље дише и мирише своју башту. Биће потребна још једна операција да би се омогућило осећање у органу.

 Говорећи за емисију "20 Минута", жена је рекла да се полако враћа у живот.

- Чудесно је, овај биоматеријал је био моје последње средство и поздрављам истраживање и рад лекара који су ми помогли да издржим. Остала сам затворена у свом дому последњих осам година. Када си болестан, изолујеш се и лице је оно што прво видиш - рекла је она. 

Пре него што су јој израсли нови нос, лекари су покушали да ставе кожне трансплантате како би заменили изгубљено ткиво, али су они убрзо изумрли. Такође су јој дате протезе, али се борила да их задржи на месту.

Тада су хирурзи др Агнес Дупрет-Бориес и др Бенџамин Валери питали да ли би била заинтересована за поновни раст носа. Одлучили су да имплантирају уређај за нос на подлактицу јер је тамо тања кожа, слична оној на лицу.

Жена је морала редовно да посећује болницу док је кожа расла како би се уверила да се правилно развија и да нема оштећења.

После два месеца нос је довољно порастао да би се могао померити до њеног лица. Да би заменили кожу скинуту са њене подлактице, користили су графт са њених бутина.

Остала је у болници 10 дана и добила је антибиотике, пре него што се вратила кући.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".