Непристајање на лакши пут, на одустајање од својих снова и прихватања немоћи као неминовности. Овај човек је жива легенда, његова ментална снага је застрашујућа и представља својеврсно светско чудо.

Паул Александар је имао само шест година када му је откривена дечија парализа. То је било у лето 1952. године. Истог момента дечак је стављен у сандук назван "вештачка плућа" у којем је остао преко 70 година.

Тих година дечија парализа је однела безброј жртава. Преко хиљаде људи је преминуло, док је много њих остало непокретно. Због недостатка технолошког напретка у медицинском свету, најбољи начин за борбу против ове болести било је нешто што се називало "гвоздена плућа".

Фото: Јутјуб принтскрин/Mitch Summers

 

Александар је имао само шест година када је ушао у кућу жалећи се да се не осећа добро. Његова мајка је већ знала шта је у питању. Медицинско особље јој је саветовало да дете лечи код куће, јер тада места у болници више није било.

Након пет дана дечак је изгубио моторичке функције. Његова способност дисања постепено је опадала. Он пада у неку врсту коме и буди се у гвозденим плућима, окружен медицинским особљем, са ограниченим кретањем.

У том металном сандуку Паул живи до дана данашњег.

Он је парализован од врата па наниже, али то га није спречило да живи и да никад не одустане.

На питање новинара како проводи дане, Паул каже: - Радим све што и нормалан свет: кад се пробудим оперу ми зубе, доручкујем, обријем се и умијем, читам, гледам тв и сликам…

Паул годинама користи хватаљку са којом управља помоћу зуба. Том хватаљком држи четкицу и боји, окреће странице књига, користи компјутер…

Гледајући њега многи помисле да је ово најнесрећнији човек на плантери, али Паул Александар је заправо један од срећника који је успео да преживи дечију парализу. Упркос гвозденим плућима, многа деца у то време нису преживела.

- Никад нисам одустао, нити ћу икад одустати - каже овај необични човек.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".