- Велики морски црв, научног назива Eunice roussaei, највећи је међу црвима који живе у Средоземном мору. У литератури се наводи како је у Француској уловљен примерак дужине 6 метара. Живи закопан у седименту у којем гради рупу коју никад не напушта. Врло је плашљив. Може се видети ноћу када извири десетак центиметара, али чим осети опасност у тренутку се повуче натраг у рупу - пише Институт на Фејсбуку.

- Риболовцима је добро познат јер је један од најбољих, а за неке и најбољи, мамац за лов рибе удицом. Лови се тзв. трапулама (ловкама које раде на принципу мишоловке), али само 'искусно око' зна да препозна рупу од црва - додаје се у објави.

- Упркос фасцинантној димензији и значају за риболов, о биологији и екологији ове врсте знамо јако мало. Заправо, фасцинантно мало! Не знамо како се размножава нити колико дуго живи, нагађамо чиме и како се храни и где је све распрострањен, ради ли се о једној или можда више врста! - наводи Институт за океанографију и рибарство.

- Како би се сагледао утицај лова али и добила нова сазнања о биологији великог црва, Управа за рибарство покренула је пројект његовог праћења, којег спроводи Институт за океанографију и рибарство у Сплиту. Позивамо вас да нам помогнете у истраживању, на начин да нам дојавите, уколико знате, на којим је подручјима у нашем мору ова врста присутна, а где је нема - пише Институт.

- Недавно нам је спортски риболовац из Сплита, господин Дорис Мариновић, донирао великог црва уловљеног уз острво Чиово, сматрајући да се ради о посебно дугом примерку. И заиста, био је дуг 3 метра, што га чини до сада најдужим научно обрађеним великим црвом у Јадранском мору, барем према нашим сазнањима.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".