Ових седам ствари би требало да држите даље од овог апарата како бисте избегли експлозије, појаву бактерија и цурење хемикалија по вашој храни.

1. Смрзнуто месо

Иако међу функцијама микроталасне рерне углавном постоји она која нуди и опцију одмрзавања подешавањем на одређену температуру, то ипак није препоручљиво.

Стручњаци тврде да се на овај начин неће постићи равномерно одмрзавање, већ да ће месо унутра и даље бити смрзнуто, док ће се споља чак и делимично скувати.

Фото: Depositphotos

 

2. Алуминијумска фолија

Правило које никако не би требало да заборавите јесте да алуминијумска фолија никако не сме да се ставља у микроталасну. Не само фолија, већ било какве металне посуде или метализовани рубови на посуђу.

Све ово изазива варничење, а алуминијумска фолија је чак и најопаснија опција за разлику од дебљих металних материјала, јер се металне честице брже загревају, те изазивају реакцију.

3. Пластика

Чак 95 одсто пластике која се загрева проузроковаће штетна хемијска испарења. Из тог разлога није безбедно да користите посуде од овог материјала у микроталасној, пре свега због вашег здравља, чак ни оне на којима је назначено да се могу употребљавати у микроталасној, као ни посуде од стиропора.

Фото: Depositphotos

 

4. Јаја

Припрема јаја у микроталасној рерни потпуно је бескорисна - доћи ће само до стварања паре испод љуске, која ће у једном моменту експлодирати.

Резултат су уништена јаја и поприлично запрљана пећница.

5. Воће

Попут јаја, воће такође садржи велику количину воде која може да се претвори у водену пару и да се скупља све док се не догоди експлозија унутар микроталасне пећнице.

Можда се грејање воћа не чини као логичан избор, али све више нових рецепата саветује управо такву припрему.

Фото: Depositphotos

 

6. Кромпир

Проблем с кромпиром није у самом подгревању, него у начину складиштења после припреме. Ако се држи на собној температури, а не у фрижидеру, стварају се идеални услови за развој бактерије цлостридиум ботулинум, која узрокује ботулизам, а посебно ако је замотан у фолију, те нема додира с кисеоником.

Подгревање кромпира неће увек успети да отклони ову бактерију.

7. Мајчино млеко

Многе мајке бирају да чувају своје млеко за каснију употребу, али треба да знају да се оно никако не сме грејати у микроталасној рерни.

Топлота се неравномерно распоређује и беба се може опећи. Уместо тога, млеко загрејте у чинији са топлом водом.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".