Срећом, данас је, највише захваљујући друштвеним мрежама, за сваки досадни или напорни кућни посао познато и неколико 'трикова' са којима га можете лакше одрадити, а с овим триковима за 'пеглање' одеће не треба вам ни даска ни пегла, а захтевају далеко мање труда и времена од 'правог' пеглања.

Да бисте избегли веће наборе које и пегла једва поправи, битно је ипак припазити на пар ствари, попут вађења одеће из сушилице док је још топла и уредног слагања у ормар или на вешалице. Наборе који су остали решиће неки од ових савета:

Равнање одеће у сушилици

Овај трик најбоље одговара памучној одећи и оној од мешавине памука, те већим и пљоснатим одевним предметима, попут кошуља и панталона. Одевни предмет ставите у сушилицу са влажним пешкиром, да створите пару која ће поправити наборе. Сушилицу упалите на високу температуру пет до десет минута, а чим циклус заврши извадите одећу да се поновно не набора, па је одмах обуците или обесите на вешалицу.

Фото: Профимедиа

 

'Фенирање' одеће

Ако често путујете и одседате у хотелима, веројатно сте чули за 'пеглање' одеће феном за косу... Згужвани предмет ставите на вешалицу и намочите наборана места с мало воде (најбоље куповне или прокуване, због каменца). Укључите фен за косу и усмерите топлину на делове одеће који су највише згужвани, само пазите да га не држите преблизу одеће, јер тако ризикујете да запалите тканину.

Спреј за уклањање набора

Куповни спреј против набора на одећи најједноставнији је начин 'пеглања без пегле', за ситуације кад вам пегла није при руци или не стигнете да пеглате. Згужвани одевни предмет једноставно попрскајте, па га снажно протресите. Ови спрејеви обично имају и мирис, па ће одећу додатно и освежити.

Фото: Јутјуб принтскрин/Laurastar

 

Сами направите спреј за уклањање бора

Немате спреј против набора при руци? Нема везе јер вероватно у кући већ имате све састојке који су вам потребни да га сами направите... Помешајте једну шољицу воде (по могућству дестиловане или прокуване) и једну кашичицу течног омекшивача. Такође, добро је додати једну кашичицу алкохола за прочишћавање како би течност брже испаравала. Све улијте у празну боцу с распршивачем, па попрскојате по одећи, саветује "Real Simple".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".