Постоји теорија да су још у ИX веку п.н.е. Египћани обликовали прстен како би материјализовали круг који је по њиховом мишљењу означавао симбол вечности, те је прстен представљао залог за дуготрајну љубав.

Египћани су прстен носили на домалом прсту леве руке због веровања да вена (вена аморис) од тог места води право до срца. Римљани нису били толико романтични, носили су прстен на истом прсту, али јер је та позиција значила да је жена мужевљева својима. Кроз време се израђивала од различитих материјала почев од гвожђа, преко траве, коже, камена, да би се тек од XИX века израђивале од злата. Данас су златне бурме обавезан аксесоар.

Фото: Профимедиа

 

 

Бурма и вера

Од XИИИ века, бурма је је почела да носи и хришћански контекст. Свештеник док би изговарао речи „У име Оца, Сина, и Светога духа”, додиривао би по један прст, почевши од палца, на реч „амин” би прстен би стављао на домали прст. Тада је заживео обичај да бурму носе и муж и жена, док је до тада прстен носио само нежнији пол. Од тог момента понео је симболику да су сви људи пред Богом једнаки.

Симболика давних времена

Давних времена венчани прстен се није носио на прсту већ око чланка или зглоба. Како су народи били јако сујеверни, а стопа смртности велика, човек је својој драгој везивао гранчицу око чланка и тиме јој у исто време показивао љубав и заштитинички однос. Тај заштитинички однос потиче од веровања да дух човека може да ишета из тела.

Фото: Профимедиа

 

 

Бурма као статусни симбол

Појава прстења је омогућила још један ниво дискриминације који је посебно био изражен код Римљана и Египћана. Египћани су на основу прстена могли одмах да закључе ког је неко сталежа и да се сходно томе не уплићу у разговоре са особом која је „испод њих”. Најбогатији сталеж жена је носио бурме од племенитих метала, док су остале морале да се задовоље глином, стаклом, бронзом.

Римљани су отишли и корак даље – робовима су забранили ношење било каквог прстења. Народ је носио гвоздено прстење, а искључиво амбасадори, конзули и сенатори су смели да носе златно прстење. Са сваком сменом владара би дошао нови сулуд закон о ношењу бурми. У једном периоду је чак било забрањено ношење бурми потомцима робова док се не обогате, а да ли су довољно богати је могао да оцени само владар.

Где носити бурму?

По најстаријим веровањима, до четвртог прста на левој руци долази директно из срца вена љубави, стога је обичај да се ту бурма и носи. Ипак, влада и мишљење да овај обичај произилази из не тако романтичних, већ практичних разлога. Наиме, већи проценат људи је деснорук због чега им у дневним обавезама бурма смета.

Православни хришћани и становници источне Европе, традиционално носе бурму на десној руци. Десна страна се смастра носиоцем значења речи спремности, окретност, вештина, док лева има лошију конотацију која се односи на мрачно, несрећно, злобно. Из истог разлога се подиже десна рука приликом заклетве.  

Фото: Профимедиа

 

 

Бурме данас

Данас парови имају већи избор бурми него икад. Не мора чак ни да буде класична бурма, неки младенци воле да на месту прстена истетовирају кружницу као симбол вечне љубави. Мушкарцима може често да смета прстен јер нису навикли да носе накит, те га чувају у кутијицама. Неке девојке по узору на Кери Бредшо воле да га носе на ланчићу и тиме да искомбинују стил и љубав.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".