Центар за испитивање тромбозе срца и крвних судова Универзитета у Масацусетсу, САД, објавио је велику клиничку студију у којој је испитано 259.894 оболелих од срчаног инфаркта. У 102.725 случајева, инфаркт је настао у пролеће, док је у око 157.169 случајева срчани инфаркт настао зими, што је показало да је инфаркт срца 53% чешћи у зимском периоду.

Сматра се да је разлог за то вишеструк. Као прво, хладно време повишава крвни притисак, који повећава брзину срчаног рада и повећава процесе упале у организму, а све то индиректно доводи до срчаног инфаркта.

Фото: Пиксабај

 

 

Промена начина живота у смислу смањене физичке активности, уношење калоричније хране, повећано уношење алкохола, повећано пушење – доводи до повећања телесне тежине, што доприноси настанку срчаног инфаркта.

Један од главних разлога за настанак инфаркта представља изузетан физички напор приликом чиишћења снега. Многи добију први инфаркт баш приликом чишћења снега. То се дешава нарочито људима који воде седећи начин живота, уз врло мало кретања, па се одједном сусретну са великим физичким напором када чисте снег. Могу да осећају почетне симптоме као што су: бол и притисак у грудном кошу, губитак даха, или пак муку, али они те симптоме најчешће игноришу, а управо су то предзнаци срчаног инфаркта. Уколико смиптоми трају дуже од 20 минута, могу да доведу до срчаног удара.

Фото: Пиксабај

 

 

Особе које имају повишени крвни притисак обавезно се морају консултовати са својим лекаром пре него што се изложе великом физичком напору као што је чишћење снега.

Да би се избегао срчани инфаркт, препоручује се здрава исхрана током целе године и одређена физичка активност, у складу са годинама старости особе, током целе године.

Обољење срца је најчешће предвидиво, али се уз идентификацију фактора ризика и начин живота који ће их држати под контролом, срчани инфаркт у већини случајева може избећи.

Др Ракес Баргава (Ракесх Бхаргава), директор Центра за превенцију кардиоваскуларних болести у Осави, Онтарио, Канада, саветује: уколико особа хоће да чисти снег, треба да избегава да пије кафу, пуши, треба да пије доста течности, да се обуче топло и у слојевима, да покрије врат и грудни кош и да носи шал којим ће покрити уста и нос, преноси Крстарица.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".