Ајдачић је проблем о Томином стажу поделио са Максом Ћатовићем који је тада уплатио пет милона тадашњих динара како би пензију наследио Томин син Александар: 

- Дошла је код мене и рекла да Тома нема ниједа дан радног стажа. У том мементу је он већ био у болници и лекари су му прогнозирали неколико дана живот - присетио се Ајдачић и наставио:

- Позвао сам Југотон, који је издавао његове плоче, али су ми рекли да због рата који је том тренутку почео не постоји платни промет већ између Србије и Хрватске и да никако не могу да реше проблем. Испричао сам све Макси Ћатовићу у кафани и он се одмах понудио да Томи уплати 35 година радног стажа.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ZA MEDIA

 

Ћатовић је потврдио причу и рекао зашто је то учинио: 

- То сам урадио због великог поштовања према њему. Нас двојица никад нисмо пословно сарађивали, али смо се дружили кафанама. Тома је био боем и није марио за материјалне ствари, тако да ме није изненадило када ми је Жика рекао да није уплаћивао социјално. Одмах сам позвао Југотон и указао на проблем, очекивајући да ће они уплатити тражени износ. Због ситуације у бившој Југославији то нису могли па сам им рекао да ћу ја то урадити.

Ћатовић је желео да врати свој новац после тога: 

- Питао сам људе из "Југотона" да ми дају једнократна права на његове песме, да могу да објавим један ЦД са његовим песмама. Мислио сам да ћу тако моћи да вратим 100.000 марака, колико је требало да уплатим у социјално за 35 година Томиног радног стажа. Нису пристали. Тражили су да и њима платим толико и ја сам пристао - открива продуцент. Његова продукцијска кућа издала је ЦД са избором Томиних највећих хитова, али сума коју је уложио никада се није исплатила.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Од продаје сам зарадио довољно пара само да бих покрио трошкове издања, али се не жалим. Ово до данас нико није знао јер се никада нисам хвалио тиме. То сам радио из срца јер сам желео да његова породица има приходе кад њега више не буде било.

Решење о пензији стигло на дан Томине смрти

Томин најбољи пријатељ Живорад Ајдачић открива и да је решење о Томиној пензији стигло да дан његове смрти.

- Када сам сазнао да је решење о Томиној пензији стигло на дан његове смрти, био сам у шоку. Сећам се да сам тадашњег председника комисије за статус уметника замолио да му додели статус истакнутог уметника да би му пензија била већа и он је то урадио. Тако је његов син примао добру пензију до своје 26. године - каже Ајдачић.

(Информер)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".