Ajdačić je problem o Tominom stažu podelio sa Maksom Ćatovićem koji je tada uplatio pet milona tadašnjih dinara kako bi penziju nasledio Tomin sin Aleksandar: 

- Došla je kod mene i rekla da Toma nema nijeda dan radnog staža. U tom mementu je on već bio u bolnici i lekari su mu prognozirali nekoliko dana život - prisetio se Ajdačić i nastavio:

- Pozvao sam Jugoton, koji je izdavao njegove ploče, ali su mi rekli da zbog rata koji je tom trenutku počeo ne postoji platni promet već između Srbije i Hrvatske i da nikako ne mogu da reše problem. Ispričao sam sve Maksi Ćatoviću u kafani i on se odmah ponudio da Tomi uplati 35 godina radnog staža.

Foto: Printskrin/Jutjub/ZA MEDIA

 

Ćatović je potvrdio priču i rekao zašto je to učinio: 

- To sam uradio zbog velikog poštovanja prema njemu. Nas dvojica nikad nismo poslovno sarađivali, ali smo se družili kafanama. Toma je bio boem i nije mario za materijalne stvari, tako da me nije iznenadilo kada mi je Žika rekao da nije uplaćivao socijalno. Odmah sam pozvao Jugoton i ukazao na problem, očekivajući da će oni uplatiti traženi iznos. Zbog situacije u bivšoj Jugoslaviji to nisu mogli pa sam im rekao da ću ja to uraditi.

Ćatović je želeo da vrati svoj novac posle toga: 

- Pitao sam ljude iz "Jugotona" da mi daju jednokratna prava na njegove pesme, da mogu da objavim jedan CD sa njegovim pesmama. Mislio sam da ću tako moći da vratim 100.000 maraka, koliko je trebalo da uplatim u socijalno za 35 godina Tominog radnog staža. Nisu pristali. Tražili su da i njima platim toliko i ja sam pristao - otkriva producent. NJegova produkcijska kuća izdala je CD sa izborom Tominih najvećih hitova, ali suma koju je uložio nikada se nije isplatila.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Od prodaje sam zaradio dovoljno para samo da bih pokrio troškove izdanja, ali se ne žalim. Ovo do danas niko nije znao jer se nikada nisam hvalio time. To sam radio iz srca jer sam želeo da njegova porodica ima prihode kad njega više ne bude bilo.

Rešenje o penziji stiglo na dan Tomine smrti

Tomin najbolji prijatelj Živorad Ajdačić otkriva i da je rešenje o Tominoj penziji stiglo da dan njegove smrti.

- Kada sam saznao da je rešenje o Tominoj penziji stiglo na dan njegove smrti, bio sam u šoku. Sećam se da sam tadašnjeg predsednika komisije za status umetnika zamolio da mu dodeli status istaknutog umetnika da bi mu penzija bila veća i on je to uradio. Tako je njegov sin primao dobru penziju do svoje 26. godine - kaže Ajdačić.

(Informer)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".