Заступник огранка Шумског газдинства "Сомбор" Срђан Пеурача објашњава да је ЈП "Војводинашуме" упутило допис локалним месним заједницама и локалним удружењима ловаца, али и полицијској станици Апатин и Покрајинској шумарско-ловној инспекцији да је звер примећена те да добро обрате пажњу.

- Црни пантер је изразито опасан и апелујемо на грађане да воде рачуна о себи и својим ближњима те да уколико уоче овог предатора о томе одмах обавесте надлежну полицијску станицу - поручује Пеурача.

Мештани села Сонте, иако су у почетку мислили да је у питању шала, увелико предузимају одређене мере опреза након што су из ЈП "Војводина шуме" издали саопштење којим упозоравају на опасну животињу.

Мештанин Сонте Иван Тарбук, који у овом подунавском селу живи више од пола века, каже за да је "враг однео шалу" и да није на одмет да се наоружа моткама.

- Морам признати да нисам веровао када ми је комшиница рекла шта пишу новинари. Помислио сам да је неко направио добру шалу. Међутим, када су наши из "Војводина шуме" објавили да будемо на опрезу, рекао сам жени "дај оне мотке што тресемо шљиве да нам буду увек испред куће". Жена и ја живимо сами, не дај Боже да нас нападне, па нико нас не би пронашао. Мада, каже комшија Јова да пантер неће на људе, него да јури кокошке, али ко ће га знати - каже мештанин.

Адам Николић признаје да је олако схватио вест да је у Сонти виђен леопард црног крзна, али признаје да му након званичног саопштења ипак није свеједно.

- Живим у насељеном месту тако да нисам претерано уплашен јер не верујем да би се овуда мотао пантер. Мада, чуо сам да већ неколико месеци шета, могуће је да се адаптирао и навикао на средину. Знам да једе мачке и кучиће, али не верујем да би напао људе. Једино ако се уплаши - истиче Николић.

Додаје да у Апатину постоје напуштена места која изгледају као прашума те да га не чуди да је пантер испрва ту боравио.

- Радим у једној фабрици у Апатину и возим се аутобусом. Толико има напуштене земље, зарасле, да је заиста могуће да је животиња туда шетала. Мој покојни деда је причао како је стално током зиме виђао вукове који су долазили преко Саве у ове крајеве. Према томе врло је могуће да је пантер заиста ту. На срећу, не шетам, не залазим у шуму, нити на подручја где нема живе душе, тако да не верујем да ће се приближити мојој кући - каже Николић.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".