Подсетимо, сутра је Дан примирја, нерадан је дан, а како је то петак, многи ће спојити са викедном, те ће отпутовани мини одмор.

Гужве су кренуле већ данас. Зправо данас по подне на граници са Мађарском, односно на граничном прелазу Хоргош, чекало се и до три сата за излазак из наше земље! У Београду се данас шпис померио већ у три сата, иако обично креће од пола пет. Све указује на то да су многи већ данас пожурили кућама и да ће колико већ вечерас, а поготов сутра ујутру кренути на пут и искористити продужени викенд.

Како су нам истакли из "Путева Србије" они веће гужве очекују код граничног прелаза Хоргош са Мађарском, јер су тамо у току радови.

- У овом тренутку је могуће очекивати успорено одвијање саобраћај у близини граничног прелаза "Хоргош 1“ због радова на реконструкцији истог. ЈП „Путеви Србије“ је, као управљач путева, саопштењем јуче обавестило јавност о наведеним радовима на граничном прелазу “Хоргош 1“ и апеловало на све учеснике у саобраћају да користе алтернативне граничне прелазе.

  • Бајмок, 07-19
  • Бачки Брег, 00-24
  • Келебија, 00-24
  • Хоргош 2, 07-19
  • Ђала, 07 – 19
  • Растина, код Сомбора, 07–19
  • Бачки Виноради, 07– 19

- О могућим већим гужвама на Хоргошу известили су јуторс и надлежни на том граничном прелазу за "РТС", те апеловали на грађане да исти заобилазе уколико је то могуће.

- Тренутно јесте ограничење на излазној страни, па се апелује на све да користе алтернативне правце. Већ су кренули туристи аутобусима ка Западној Европи, па је могуће да се овде загужва. Шест трака које постоје на овом граничном прелазу сада служе и за улаз и за излаз - објаснили су са овох граничног прелаза те нагласили да се гужве очекују посебно око празника, али да ће гранични прелаз Хоргош радити као и до сада 24 сата.

Гужве већ почеле

Да су апели надлежних основани, видело се већ данас око 13 сати када се на поменутом граничном прелазу на излазу из наше земље чекало и до три сата, иако се највећи "удар" очекује тек вечерас и у току сутрашњег дана.

Како је за "Блиц" објаснио један од путника на излазу из Србије за Мађарску, на нашој наплатној рампи нема задржавањам, међутим, проблем је такозвана међузона.

- На нашој страни смо чекали око 30 минута, али када се пређе наша ка Мађарској чека се око два и по сата између две границе. Прво има једна мала контрола где загледају да ли има сумњивих лица по колима, а тек онда се чека за пасоше - прича један од учесника саобраћаја.

Саговорник за "Блиц" још објашњава како званичне информације нису релевантне, јер се у њима наводи само колика су задржавања на нашој страни, док међузону, где су највеће гужве, нико и не помиње.

У "Путевима Србије" кажу и да су се добро организовали, па су тако сви канали за наплату путарине и дистрибуцију картица и канали за Електронску наплату путарине у функцији 24 сата дневно, без паузе.

- И број инкасаната на наплатним станицама је повећан. Истичемо да најбржи пролазак кроз наплатне станице омогућава Електронска наплата путарине (ЕНП), која значајно скраћује време путовања и омогућава возилима пролазак без заустављања, а уједно представља и јефтинији вид плаћања путарине. Учесници у саобраћају могу путем портала на аутопутевима и апликације за мобилне телефоне „Путеви Србије“ да се информишу, у реалном времену, о стању на наплатним станицама, прекидима саобраћаја, стању коловоза, временским приликама и другим корисним и неопходним информацијама - казали су из "Путева Србије".

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".