Синдикати у Белгији, који сутра организују национални штрајк, позвали су раднике да масовно изађу на улице да протестују због "блокаде плата" и социјалних проблема.

Национални штрајк у Белгији ће паралисати целу земљу, већ је отказано више од 200 летова са бриселског аеродрома, а у железничком саобраћају проблеми се очекују још од вечерас.

Синдикати и организације послодаваца у понедељак нису успели да постигну договор о кретању плата и расподели социјалног коверта у оквиру „Групе десеторице“, саопштио је агенцији Белга председник Савеза предузећа Белгије, Барт де Смет.

Синдикати указују да одбијају „блокаду плата“ у овом периоду кризе и посебно истичу да су бруто марже предузећа биле „историјски високе“ у првој половини године.

С друге стране, организације послодаваца се позивају на драматичну ситуацију за компаније због аутоматског индексирања који се примењује у Белгија, што значи да пораст плата следи пораст инфлације.

"Ситуација се погоршава из дана у дан, наше компаније су у све тежој ситуацији и сви сигнали су црвени", објашњава Питер Тимерманс, генерални директор Федерације белгијских предузећа.

Због националног штрајка заказаног за сутра, авио-компаније су превентивно отказале 55 одсто летова предвиђених за долазак или полазак са бриселског аеродрома, рекла је портпаролка аеродрома Натали Пјерард у понедељак поподне.

Ради се о нешто више од 200 летова.

И железнице ће бити блокиране, а сметње се очекују већ вечерас од 22 сата.

Железничари се жале на “погоршане услова рада“, одсуством „запошљавања од суштинског значаја за одржавање добробити особља“ и позивају на „релевантно финансирање мисија јавних служби“.

Мрежа јавног превоза у Бриселу биће озбиљно поремећена због националног штрајка, упозорила је бриселска транспортна компанија.

Многи аутобуси, трамваји и метрои ће стога остати на перонима.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".