Ovaj dan se posebno obležava među svim pravolsavnim narodima jer se slavi junačka žrtva za vaskrslog i živog Boga, dok u Srbiji ima posebnu težinu i podseća na junačku prošlost našeg naroda.

Mitrovdanak - hajdučki rastanak!

Na ovaj dan su se hajduci zastajali da bi kod jataka prezimili i sačekali Đurđevdan kada su se ponovo sastajali. Nastala je krilatica - Mitrovdanak - hajdučki rastanak i Đurđevdanak - hajdučki sastanak.

Foto: Vikipedija

 

U slučaju da 8. novembra padne sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije dojahao na belom konju, a verovanje je da će se snežni pokrivač zadržati do aprila. Ukoliko je oblačno, čeka nas topla zima, a ako je vedro, onda nas, prema narodnom verovanju, čeka oštra zima.

Nemojte nikako ovo raditi

U Srbiji postoji verovanje da ne treba na Mitrovdan grditi malu decu, koliko god da su pogrešila i bila bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

U Šumadiji se zadržao običaj od davnina da se u svaki ugao sobe stavi kamen da ih brani od miševa. Na ovaj dan, žene ne diraju vreteno, češljeve i makaze.

Foto: Vikipedija

 

Nošenje svog krsta

Osnovni smisao slavljenja svetitelja nema veze sa idolopoklonstvom koje je prisutno u savremenoj kulturi. Suština sećanja na ljude kakav je bio Sveti Dimitrije jeste praćenje njihovog primera kao dobrog puta prema premudrosti Gospodnjoj. Svetitelj koga slavimo sutra dao je primer ljudima nošenja svog krsta. Primer je trpljenja koje je neophodan uslov za sticanje smirenja, bez koga nema spasenja.

Otac Rafailo Boljević, iguman manastira Podmaine u Budvi, se oglasio povodom ovoga:

BONUS VIDEO: SRPSKI POKLONICI PREPEŠAČILI 1.100 KM DO VRHA ATOSA

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".