Нажалост, већина људи мисли да је довољно то што води рачуна да ли је црвено слово или је "само подебљано“, и данас ће је чути први пут у животу. Исусова молитва је кратка умна молитва, у виду формуле, која се посебно цени у Православној цркви, у тој мери да се третира као “срж и зеница православља“.

Нема важније молитве од Исусове молитве. Она гласи: “Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј мене грешног“. Њом су се учили бројни нараштаји, о њој се дискутовало током целе историје Цркве.

Фото: Профимедиа

 

 

Она је, тврди се, основни метод којим они који се моле отварају своје срце Богу због чега се назива и Молитвом срца; верује се да је управо то та молитва коју апостол Павле заговара у Новом завету као “непрестану молитву”, премда наука сматра да је настала у египатским пустињама у 5. веку и да је тек постепено на Истоку стекла ову важност коју има данас.

Њено коришћење је посебно често у исихазму, православној монашкој традицији која је као начин живота посебно заступљена на Светој гори, а која укратко речено представља потпуно окретање човековој унутрашњости која се сједињује са Богом путем вођења пуног црквеног живота и узимањем Светих тајни.

“Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј мене грешног."

При вишечасовном и непрестаном понављању ове кратке молитве користи се бројаница, која се сматра оруђем молитве, али која није обавезна и више служи као испомоћ онима који су тек почели да улазе у тај мистични свет или онима који су слаби и лако губе концентрацију.

Поред тога, приликом понављања Исусове молитве верници се могу и клањати Богу и крстити. Међутим, овако дубоко залажење у Исусову молитву духовници обично не саветују обичним људима, без помоћи некога ко је већ у томе вешт и искусан.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".