Свети Иларион је рођен 291. године у Тавати, месту у близини Газе (Палестина). Његови родитељи нису били верници, али су ипак одлучили да га пошаљу у најбоље хришћанске школе у Александрији (Египат).

Иларион је одмах после школе одлучио да се замонаши и постане ученик Светог Антонија. Након школовања вратио се у село у близини Газе како би ширио веру. Према предањима, редовно се сусретао са демонима које је молитвом и крсним знамењем увек успешно гонио од себе.

 

Фото: Википедија

 

 

Иларион је због демона падао у кому, а понекад је данима умео да буде одсутан духом, гледајући у једну тачку. Народу је био познат као учитељ и чудотворац, а уважавали су га како хришћани, тако и неверници. Иларион је, међутим, увек бежао од захвалности и похвала уз речи: Тешко мени, примих на земљи плату своју.

Због тога се никада није дуго задржавао на једном месту, већ је од села до села бежао од људи како би се осамио у својим мислима са Богом. Живео је у Мисиру, у Сицилији, Далмацији и напокон на Кипру где је и преминуо око 372. године у 80. години живота.

БОНУС ВИДЕО:

(Магазин Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".