Митровдан је једна од пет највећих српских слава, а посвећен је великом хришћанском свецу, Димитрију. Некадашњег команданта Солуна, који је дао живот за веру, славе не само Срби, већ и Грци и Руси.

Народ верује да се по Митровдану може предсказати и каква ће зима бити. Ако на дан 8. новембра, кад се слави Свети Димитрије, буде мраза, кажу да ће бити дуга и хладна зима са много снега. Сви прижељкују да Митровдан буде сунчан, јер је тада прогноза другачија...

Фото: Википедија

 

 

Кажу да сунце на овај велики празник најављује благу зиму. Насупрот томе, ако на Митровдан падне снег, верује се да ће се задржати све до априла. Много је народних обичаја који се везују за ову славу. 

Један од најважнијих је да се на тај дан остане код куће, јер ће - у супротном - целе године бити ван ње и ноћити по туђим кућама. Ово не важи за оне који славе или иду на славу код родбине или блиских пријатеља, али и њима је боље да ноће код своје куће. 

У Србији постоји и веровање да на овај дан не треба грдити малу децу, колико год да су погрешила или била безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна. Од Митровдана се, верује народ, сваког дана може очекивати снажна зима.

Зато је се и певала песма "Ђурђев данак хајдучки састанак, Митровданак, хајдучки растанак",  а главно веровање је да сви велики послови треба да се заврше пре овог празника.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".