Научници су израчунали која доза алкохола може драстично да увећа ризик од појаве можданог удара. Лоша вест је да се ова количина у Србији веома често сматра "нормалном".

Према доктору Мартину О'Донелу, професору на Универзитету у Галвеју, мождани удар је један од водећих узрока смрти и инвалидитета широм света. Конзумирање алкохола значајно повећава ризик од овог стања. Професор је приметио и да особе које пију имају у просеку 14 одсто веће шансе да добију мождани удар од оних који не пију.

Група научника на челу са О'Донелом спровела је студију чији су резултати објављени у часопису "Неурологy". Стручњаци су утврдили да пет "порција" алкохола дневно повећавају ризик од исхемијског можданог удара за 29 одсто, а од хеморагијског за 76 одсто.

Која количина је критична?

Ако питате већину Срба, они ће вам рећи да чашица две ракије дневно заправо добре за здравље, али научни налази показују другачије. Аутори студије који наводе  ризичних пет "порција" алкохола у току дана, што је за многе сасвим толерантна доза, објаснили су и шта то у пракси значи.

Пет "порција" алкохола је једнако пет чаша вотке, ракије или другог жестоког пића. Кад је реч о пиву, то је 5 великих, односно 2,5 литара овог алкохола. Алармантна количина вина, које има значајно већи проценат алкохола од пива, представља пола флаше (од 1 л). 

Истраживачи су приметили да када особа не конзумира или тек повремено пије алкохол, ризик од можданог удара се значајно смањује.+

Akutni ishemijski moždani udar je znatno češći, nastaje u 75-80 odsto slučajeva i javlja se kao posledica okluzije krvnog suda trombozom ili embolizacijom. Hemoragijski moždani udar se javlja u 20-25 odsto slučajeva, a posledica je intrakranijalnog izlivanja krvi.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".