Многи не знају да вода у којој се претходно кухала тестенина садржи велику количину скроба који сосевима даје савршену свиленкасту текстуру.

Кувари скробну воду називају још и 'текуће злато', управо зато што су свега две, три кашике довољне да било који сос претворе у најукуснији додатак тестенини.

Фото: Профимедиа

 

Не само што је укуснији, сос због беличасте воде изгледа кремастије и лепше.

Воду у којој сте кували тестенину додајте сосу тек при крају његове припреме и имајте у виду да је течност од тестенине већ слана, па водите рачуна да вам сос на крају не буде превише слан.

Фото: Профимедиа

 

Немојте додавати уље у воду, уместо тога у првих неколико минута добро промешајте тестенину и кувајте је на лаганој ватри.

Воду у којој се кувала тестенина можете искористити и на следеће начине:


За заливање биљака

- Вода од скроба, који је обично пун минерала и витамина, што помаже биљкама да расту

За прављење теста за пицу и хлеб

- Тесту даје јединствен укус

 За кување пиринча

- Вода у којој се кувала тестенина може дати нови, богатији укус ако се користи за кување пиринча

За разређивање густог умака

- Додајте воду од скроба како бисте постигли жељену густину

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".