Mnogi ne znaju da voda u kojoj se prethodno kuhala testenina sadrži veliku količinu skroba koji sosevima daje savršenu svilenkastu teksturu.

Kuvari skrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dve, tri kašike dovoljne da bilo koji sos pretvore u najukusniji dodatak testenini.

Foto: Profimedia

 

Ne samo što je ukusniji, sos zbog beličaste vode izgleda kremastije i lepše.

Vodu u kojoj ste kuvali testeninu dodajte sosu tek pri kraju njegove pripreme i imajte u vidu da je tečnost od testenine već slana, pa vodite računa da vam sos na kraju ne bude previše slan.

Foto: Profimedia

 

Nemojte dodavati ulje u vodu, umesto toga u prvih nekoliko minuta dobro promešajte testeninu i kuvajte je na laganoj vatri.

Vodu u kojoj se kuvala testenina možete iskoristiti i na sledeće načine:


Za zalivanje biljaka

- Voda od skroba, koji je obično pun minerala i vitamina, što pomaže biljkama da rastu

Za pravljenje testa za picu i hleb

- Testu daje jedinstven ukus

 Za kuvanje pirinča

- Voda u kojoj se kuvala testenina može dati novi, bogatiji ukus ako se koristi za kuvanje pirinča

Za razređivanje gustog umaka

- Dodajte vodu od skroba kako biste postigli željenu gustinu

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".