Војска Србије око 17.40 оборила је дрон изнад Рашке, сазнају Новости.

Према незваничним сазнањима Новости, у питању је комерцијални дрон који је извиђао терен.

У току је потрага за обореном летелицом и очекује се да ће до зоре бити пронађена.

Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војске Србије

 

Обраћање министра

Дрон се кретао из правца Јариња ка гарнизону Рашке, потврдио је министар одбране Милош Вучевић.

- Војска Србије је заштитила небо над Србијом и показала исправност правовременог реаговања државног врха, да немамо баријера и препрека - рекао је министар.

- Видећемо наравно ко би могао да буде и произвођач. Војска Србије је овај дрон оборила коришћењем електронских уређаја. То је на понос наше армије. Нису коришћени топови, већ најсавременији уређаји. То показује да се не шалимо, да ником не претимо, не звецкамо оружјем, али смо врло одлучни да штитимо Србију и њену независност и слободу. Србија је увек за дијалог и компромисе, али Србија више није џак за ударање, и Војска Србије је способна да изврши сваку наредбу председника Републике и Владе - казао је министар.

Вучевић истиче да је јасно одакле долази дрон из правца којим се кретао, и да ће истрага утврдити ко би могао да буде управљач.

Војска Србије је дрон оборила коришћењем електронских уређаја, нису се користила средства ваздухопловства, већ су се користила модерна оруђа.

Фото: Н. Фифић

 

Узлетели мигови

Подсећамо, јуче је председник Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић издао је званичну наредбу да све непријатељске беспилотне летелице на територији централне Србије буду уништене без одлагања.

У циљу спречавања даљих непријатељских активности подигнути су српски "мигови 29" у акцији праћења и евентуалног напада на непријатељске летелице.

БОНУС ВИДЕО: ПОГЛЕДАЈТЕ: Српски "мигови 29" крећу у акцију потраге за непријатељским дроновима

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".