Vojska Srbije oko 17.40 oborila je dron iznad Raške, saznaju Novosti.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti, u pitanju je komercijalni dron koji je izviđao teren.

U toku je potraga za oborenom letelicom i očekuje se da će do zore biti pronađena.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

 

Obraćanje ministra

Dron se kretao iz pravca Jarinja ka garnizonu Raške, potvrdio je ministar odbrane Miloš Vučević.

- Vojska Srbije je zaštitila nebo nad Srbijom i pokazala ispravnost pravovremenog reagovanja državnog vrha, da nemamo barijera i prepreka - rekao je ministar.

- Videćemo naravno ko bi mogao da bude i proizvođač. Vojska Srbije je ovaj dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja. To je na ponos naše armije. Nisu korišćeni topovi, već najsavremeniji uređaji. To pokazuje da se ne šalimo, da nikom ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Srbija je uvek za dijalog i kompromise, ali Srbija više nije džak za udaranje, i Vojska Srbije je sposobna da izvrši svaku naredbu predsednika Republike i Vlade - kazao je ministar.

Vučević ističe da je jasno odakle dolazi dron iz pravca kojim se kretao, i da će istraga utvrditi ko bi mogao da bude upravljač.

Vojska Srbije je dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja, nisu se koristila sredstva vazduhoplovstva, već su se koristila moderna oruđa.

Foto: N. Fifić

 

Uzleteli migovi

Podsećamo, juče je predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić izdao je zvaničnu naredbu da sve neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji centralne Srbije budu uništene bez odlaganja.

U cilju sprečavanja daljih neprijateljskih aktivnosti podignuti su srpski "migovi 29" u akciji praćenja i eventualnog napada na neprijateljske letelice.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE: Srpski "migovi 29" kreću u akciju potrage za neprijateljskim dronovima

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".