Стево и Јелена Жигон упознали су се на Факултету драмских уметности 1950. године Она је била студенткиња, а он један од првих асистената још од оснивања факултета 1949. Њој је било 17, а њему 24 године.

Симпатије су се одмах родиле, али је за љубав ипак требало да прође време.

Љубав студенткиње и асистента

Фото: Архива Новости

 

Стево је знао да би се сматрало непримереним да он као асистент отворено исказује љубав студенткињи. А, ни она није остала нема на појаву маркантног, одмереног и шармантног глумца који је већ био звезда у успону.

– У Стеву сам се заљубила још са 17 година на Академији, где је радио као асистент. Од онда сам под његовом редитељском палицом – испричала је Јелена годинама касније на представљању књиге “Тако је говорио Жигон”, присећајући се почетка њихове романсе.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanskim.sokakom


Са друге стране, Јелена је важила за једну од најлепших Београђанки оног времена. Елегантна, крупних очију и увек са заносним осмехом на лицу, од младости је важила за праву даму, а већ је било и оних који су је звали “српском Софијом Лорен”.

Стево је био опчињен. Читавих годину дана је на Јеленину адресу слао анонимна љубавна писма, удварајући се упорно, али ненаметљиво.

Виолина која му је спасла живот

Веза је полако напредовала. Када је дошло време да се упозна с њеним родитељима, глумац је у Јеленин дом дошао са виолоном. Касније је испричао како му је она већ једном спасла живот, па се надао да ће можда опет у томе успети.

Наиме, за време Другог светског рата Стево је две године провео у злогласном концентрационом логору Дахау. Свирао је виолину у оркестру, а зими је испод логорашког одела кришом носио и оно свечано, које му је било додељено да носи приликом наступа за нацисте


Заједно до краја живота


Осам година након упознавања Стева и Јелена су се венчали. Била је 1958.

- Ја сам се оженио у 31. години, дакле кад сам у свему био стасао, кад сам знао шта хоћу и шта треба све да чиним. Неоспорно, брак са Јеленом био је за мене велика инспирација, а и добит. Њено порекло од Катуна и од Васојевића Реке, уз њену лепоту, и душе и тела, то је била оживотворена бајка...и ја сам тој предивној жени, а и мајци, много захвалан. Брак са њом била је моја највећа срећа - причао је касније Стево.

Јелена се потписивала као Јовановић Жигон. Обоје су имали блиставе каријере. Приватно, живели су у складном браку далеко од очију јавности. Имали су двоје деце - сина Николу и ћерку Ивану која је кренула њиховим стопама и постала глумица.

На крају, могла је да их растави само смрт - Стево Жигон умро је 28. децембра 2005. када му је било 79 година. Јелена му се продружила читавих 13 година касније. Умрла је 10. априла 2018. у 84. години живота.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Стево Жигон

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".