Сваке године у јуну се Трг Санта Кроке у Фиренци преуреди и спреми се поље песка за годишње такмичење у Фирентинском калчу.

Присутан је у Италији од средњег века, а био је резервисан за аристократију. Чак су и папе Климент ВИИ, Лав XИ и Урбан ВИИИ играли ову врсту спорта на тргу у Ватикану. Насиље је било саставни део спорта.

Бројне занимљивости круже око овог спорта, а наводно је 1490. одржан на замрзнутој реци Арно. Четири деценије касније се у Фиренци под опсадом одржава меч, тако показујући пркос војсци Светог Римског Царства која је била пред зидинама. Најбољи опис ове игре је дао Хенри ИИИ који је у Венецији присуствао такмичењу у овом спорту који је одржан у његову част.

Интересовање се полако гаси почетком 17. века, да би се доласком Бенита Мусолинија овај спорт оживео. Играли су га аматери од свега што је личило на лопту. Данас, овај спорт представља традиционално окупљање у трећој недељи јуна, а представници градских четврти учествују, представљајући свој округ.

Тако имамо Санта Кроке - Азуре који играју у плавим дресовима. Санта Марија Новела - Роси, они наступају у црвеним дресовима. Санто Спирито - Бјанки, чија је боја дресова бела и Сан Ђовани - Верди, који за овај меч облаче зелене униформе. Финале се традиционално одржава 24. јуна, на дан Светог Јована Крститеља - заштитника Фиренце.

Правила игре

Насиље није страно играчима овог спорта. Мечеви трају 50 минута на терену који је прекривен песком, а на крајевима терена се налазе два гола дуж целе линије, нешто слично фудбалском терену.

Сваки тим има 27 играча и нема измена за повређене или избачене играче. Капитени имају улогу тренера и они обично организују игру или чак узимају улогу судије у моментима када дође до тачке усијања, како би смирили страсти. Судије, наравно, постоје, међутим, они на терен улазе само уколико је потребно да се одржи дисциплина и врати ред на терен.

Када звиждук означи почетак меча, на центру терена се одвијају несвакидашње сцене. Играчи се међусобно туку, шутирају, саплићу, а често дође до великих туча. До лопте се долази слично као и у кошарци, а цела игра личи више на рагби, него на фудбал. Победник је, као и у фудбалу, онај који да више голова противнику.

Фиорентина

Фудбалски клуб из Фиренце је одлучио да укаже част овом спорту који је веома популаран на локалном нивоу. Тако су у сезони 2017/18 одлучили да, поред традиционалног љубичастог домаћег дреса, укључе и четири различита дреса за гостовања. Тако су у част четири тима која играју Фирентински калчо имали црвени, плави, зелени и бели дрес.

БОНУС ВИДЕО: МИЛИОНИ ЗА КЛИНЦЕ: Топ 5 најскупљих тинејџ трансфера овог лета

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".