Svake godine u junu se Trg Santa Kroke u Firenci preuredi i spremi se polje peska za godišnje takmičenje u Firentinskom kalču.

Prisutan je u Italiji od srednjeg veka, a bio je rezervisan za aristokratiju. Čak su i pape Kliment VII, Lav XI i Urban VIII igrali ovu vrstu sporta na trgu u Vatikanu. Nasilje je bilo sastavni deo sporta.

Brojne zanimljivosti kruže oko ovog sporta, a navodno je 1490. održan na zamrznutoj reci Arno. Četiri decenije kasnije se u Firenci pod opsadom održava meč, tako pokazujući prkos vojsci Svetog Rimskog Carstva koja je bila pred zidinama. Najbolji opis ove igre je dao Henri III koji je u Veneciji prisustvao takmičenju u ovom sportu koji je održan u njegovu čast.

Interesovanje se polako gasi početkom 17. veka, da bi se dolaskom Benita Musolinija ovaj sport oživeo. Igrali su ga amateri od svega što je ličilo na loptu. Danas, ovaj sport predstavlja tradicionalno okupljanje u trećoj nedelji juna, a predstavnici gradskih četvrti učestvuju, predstavljajući svoj okrug.

Tako imamo Santa Kroke - Azure koji igraju u plavim dresovima. Santa Marija Novela - Rosi, oni nastupaju u crvenim dresovima. Santo Spirito - Bjanki, čija je boja dresova bela i San Đovani - Verdi, koji za ovaj meč oblače zelene uniforme. Finale se tradicionalno održava 24. juna, na dan Svetog Jovana Krstitelja - zaštitnika Firence.

Pravila igre

Nasilje nije strano igračima ovog sporta. Mečevi traju 50 minuta na terenu koji je prekriven peskom, a na krajevima terena se nalaze dva gola duž cele linije, nešto slično fudbalskom terenu.

Svaki tim ima 27 igrača i nema izmena za povređene ili izbačene igrače. Kapiteni imaju ulogu trenera i oni obično organizuju igru ili čak uzimaju ulogu sudije u momentima kada dođe do tačke usijanja, kako bi smirili strasti. Sudije, naravno, postoje, međutim, oni na teren ulaze samo ukoliko je potrebno da se održi disciplina i vrati red na teren.

Kada zvižduk označi početak meča, na centru terena se odvijaju nesvakidašnje scene. Igrači se međusobno tuku, šutiraju, sapliću, a često dođe do velikih tuča. Do lopte se dolazi slično kao i u košarci, a cela igra liči više na ragbi, nego na fudbal. Pobednik je, kao i u fudbalu, onaj koji da više golova protivniku.

Fiorentina

Fudbalski klub iz Firence je odlučio da ukaže čast ovom sportu koji je veoma popularan na lokalnom nivou. Tako su u sezoni 2017/18 odlučili da, pored tradicionalnog ljubičastog domaćeg dresa, uključe i četiri različita dresa za gostovanja. Tako su u čast četiri tima koja igraju Firentinski kalčo imali crveni, plavi, zeleni i beli dres.

BONUS VIDEO: MILIONI ZA KLINCE: Top 5 najskupljih tinejdž transfera ovog leta

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".