У јеку мундијалске грознице, "Нпортал.рс" је за вас припремио прегршт занимљивих тема, извештаја и фотографија са ранијих светских првенстава у фудбалу у оквиру рубрике "Ретро Мундијал". На рубрику се надовезујемо текстом о славним голгетерима са Светских првенстава одржаних 50-их година ХХ века.

Бројне специфичности обележиле су седмо Светско првенство одржано у Чилеу 1962. године.С обзиром на стравичне последице Другог светског рата, ФИФА је почетком 60-их година прошлог века наставила да додељује домаћинство земљама које нису осетиле ратне страхоте.

Осим специфичних ококлности, јужноамерички фудбалски савези су захтевали да се након два узастопна Мундијала на европском тлу (Швајцарска '54, Шведска '58), наредни одржи у Јужној Америци. У супротном, земље са тог континента су претиле бојкотом турнира.

У таквој рачуници избор је пао на Чиле. Нажалост, природни фактор осакатио је оно што није успео људски: јужноамеричку земљу је 1960. године погодио снажан земљотрес који је однео неколико хиљада живота. Упркос недаћама, Чиле се консолидовао и одговорио захтевима светске куће фудбала.

"ЈЕДАНАЕСТИЦА" ЗА ШЕКИЈА

На списку путника за Јужну Америку, нашла се и Југославија, која је четврти пут заредом изборила учешће на највећој фудбалској смотри. "Плави" су у Чиле стигли као актуелни олимпијски шампиони и европски вицешампиони.

Састав је био изузетно респектабилан, сачињен од имена која су постала синоним за фудбалске 60-е на овим просторима: Милутин Шошкић, Владимир Дурковић, Фахрудин Јусуфи, Петар Радаковић, Влатко Марковић, Владимир Поповић, Андрија Анковић, Драгослав Шекуларац, Дражан Јерковић, Милан Галић, Војислав Мелић.

На челу експедиције налазила се селекторска комисија у саставу: Љубомир Ловрић, Првослав Михајловић, Хуго Рушевљанин.

Фото: Профимедиа

Југославију је жреб сместио у групу 1 са Совјетским Савезом, Уругвајем и Колумбијом. "Плави" нису успели да се реванширају Совјетима за пораз у финалу ЕП две године раније (0:2), али су знатно поправили утисак у дуелима са Уругвајцима (3:1) и Колумбијом (5:0).

Блистала је нападачка осовина Галић-Јерковић која је у групној фази постигла по три гола. Ипак, главна позорница била је намењена Драгославу Шекуларцу, који је на том Мундијалу крунисан као краљ дриблинга. Статистички није био упадљив, али је визуелно пленио. Захваљујући бравурама против Уругваја, добио је оцену 11 од извештача "Франс фудбала". Лета '62 дотакао је плафон своје каријере.

"ДОКТОР О" - ФОРМУЛА ЗА РАЗБИЈАЊЕ МАЛЕРА

 "Плаве" је пласман у другу фазу такмичења трећи пут заредом навео на Западну Немачку, која се на турнирима у Швајцарској и Шведској испоставила као нагазна мина.

За разлику од претходних турнира, "панцери" су на овом пролазили кроз смену генерација. У тиму више није било носилаца из претходне декаде попут Хелмута Рана и Фрица Валтера. Међутим, на клупи је и даље седео искусни лисац Сеп Хербергер, који је осам година раније  научио како се окитити светским златом.

Фото: Профимедиа

 

У Чилеу је заживела парола "трећа срећа". Југославија је коначно разбила малер звани Западна Немачка. Поред играча, кључну улогу одиграо је репрезентативни лекар, др Аца Обрадовић. 

После једног жестоког дуела, штопер Радаковић је повредио аркаду. Одбио је да буде замењен. Након шту му је чувени доктор "О" санирао повреду, Ријечанин је у 85. минуту налетео на убачену лопту и закуцао је у мрежу, заказавши полуфинални мегдан са Чехословачком.

Пласманом међу четири најбоље екипе, поновљен је највећи репрезентативни успех са Мундијала у Монтевидеу '30.

ВЛАТКОВА "ЗАВЕРА" И ТИТОВА "КРИВИЦА"

Борба за финале припала је Чехословацима који су славили са 3:1. Адолф Шерер је са два гола распршио плаве снове о финалу са "кариокама".

Финале је припало Бразилу, који је славио са 3:1, одбранивши звање владара планете.

У утешном мечу за треће место Југославија је поражена од домаћина Чилеа (0:1) на стадиону "Насионал" у Сантјагу. Аутогол Влатка Марковића приписан је Рохасу. Марковић се касније хвалио како је намерно дао аутогол и као заклети Хрват "рушио Југославију изнутра".

У једном од својих последњих интервјуа, недавно преминули голман Милутин Шошкић окривио је југословенског лидера Јосипа Броза Тита за испадање у полуфиналу:

- Дневницом од пет долара су нас као репрезентативце понизили, довели у позицију да се осећамо јадно и бедно. Титова порука 'ваше је да играте за народ, а не за паре' била је врхунац лицемерја, из којег се родио неуспех. Штета, имали смо све, и тим и појединце и све друго, све се склопило, али нису знали да нас воде. Тито је највећи кривац што у Чилеу нисмо били прваци света. Да смо задовољни и срећни играли финале, надиграли бисмо Бразил и победили - рекао је тада легендарни Шоле.

Фото: В. Данилов

 

ШЕСТОРИЦА ДЕЛЕ ЈЕДНУ КОПАЧКУ

Мундијал у Чилеу обележили су многи занимљиви детаљи. Бразилац Вава постао је први играч који се уписао у стрелце у два финала (1958, 1962).

Златну копачку делило је чак шест играча: Гаринча, Вава, (Бразил), Леонел Санчез (Чиле), Флориан Алберт (Мађарска), Валентин Иванов (СССР), Дражан Јерковић (Југославија). Сва шесторица су у тефтер уписали по четири поготка. 

СП у Чилеу сматра се једним од најгрубљих у историји овог такмичења. Лекарски тимови и ортопеди имали су пуне руке посла. Током првенства побројано је преко 50 повређених играча.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".