Како је рекао, наменски објекти за бомбардере биће постављени у бази Тиндал Краљевског аустралијског ваздухопловства, на око 300 километара јужно од града Дарвина, пренео је Ројтерс.

О развоју догађаја прво је известила аустралијска телевизија Еј-Би-Си (АБЦ), позивајући се на америчке документе.

Премијер Ентони Албанезе рекао је да Аустралија "повремено сарађује са Сједињеним Државама у вези са одбрамбеним савезима".

- Постоје посете, наравно, Аустралији, укључујући и Дарвин, где су амерички маринци тамо стационирани на ротационој основи - рекао је Албанезе током конференције за медије.

Фото: Профимедиа

 

Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан данас је на редовном брифингу рекао да сарадња између земаља у области одбране и безбедности не би требало да буде усмерена на треће стране.

- Релевантне праксе америчке стране повећале су тензије у региону, озбиљно нарушиле регионални мир и стабилност и могле би да изазову трку у наоружању у региону - рекао је Џао.

Како се наводи у извештају Еј-Би-Сија, САД су направиле детаљне планове за оно што називају "објекат за операције ескадриле", суседни центар за одржавање и паркинг за Б-52.

У извештају америчког ваздухопловства наводи се да могућност распоређивања бомбардера дугог домета у Аустралију завршава снажну поруку противницима о способности Вашингтона да пројектује ваздушну снагу.

БОНУС ВИДЕО: СУ-25 ПОНОВО У АКЦИЈИ: Погледајте дејство пара руских ловаца-бомбардера

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".