У стампеду на прослави Ноћи вештица у јужнокорејској престоници погинуле су 153 особе - углавном тинејџери и млади људи у двадесетим годинама, најновији су подаци које су објавиле спасилачке службе. Повређене су најмање 82 особе. Председник Јужне Кореје Јун Сук Јол прогласио је националну жалост.

Страхује се да број жртава стампеда у центру Сеула, главног града Јужне Кореје, није коначан, јер међу повређенима има оних у тешком и критичном стању, преноси Ројтерс.

Из спасилачке бригаде саопштено је да је до сада потврђена смрт 153 особе, међу којима и 22 страна држављана из 12 држава - Кине, Ирана, Русије, САД, Аустралије, Узбекистана, Вијетнама, Казахстана, Аустрије, Шри Ланке, Тајланда, Норвешке.

С друге стране, министарство унутрашњих послова је саопштило да је у стампеду погинуло 20 странаца.

Фото: Танјуг/АП

 

Јонхап преноси да је међу жртвама највише женских особа, највероватније 97 њих.

Према досадашњим подацима, повређене су 82 особе, од којих 19 теже.

Инцидент се, како су навели из локалне ватрогасне службе, догодио око 22.20 по локалном времену током прославе Ноћи вештица у сеулском кварту Итевон.

Званичник државне ватрогасне службе Чој Чеон Сик рекао је да се верује да је више људи прегажено након што се велика група људи упутила у уску улицу код хотела "Хамилтон", познатог места за журке у Сеулу.

Фото: Танјуг/АП

 

Јужнокорејска агенција Јонхап преноси да се неколико стотина људи у једном тренутку нашло на низбрдици, у уличици широкој само четири метара, одакле нису могли да се склоне или побегну, па су почели да падају једни преко других.

Очевици кажу да су људи у паници због гужве почели да се гомилају једни на друге, због чега многи нису могли да дођу до ваздуха.

Првобитно је јављено да су погинуле две особе, након чега је број погинулих порастао на 59. Убрзо су из Јужне Кореје почеле да стижу информације да број жртава стампеда не престаје да расте.

Проглашена национална жалост

Председник Јужне Кореје Јун Сук Јол прогласио је националну жалост и изразио саучешће породицама страдалих, углавном тинејџера и младих у двадесетим годинама. Повређенима је пожелео брз опоравак.

Фото: Танјуг/АП

 

- Ово је заиста трагично... Трагедија и катастрофа која није смела да се деси, догодила се синоћ у срцу Сеула - рекао је председник.

Била је то прва прослава Ноћи вештица у последње три године, након што је Јужна Кореја укинула ковид мере. Поједини сведоци наводе да је у Итевону, сеулском кварту који је популаран међу младима, било вишеструко више људи него пре пандемије.

Светски званичници од јутрос изражавају саучешће Јужној Кореји и породицама страдалих и повређених. Међу њима су кинески председник Си Ђинпинг, председник САД Џозеф Бајден, британски премијер Риши Сунак, канадски премијер Џастин Тридо, министарка спољних послова Норвешке Аникен Фитфелд...

Фото: Танјуг/АП

 

Ово је највећа трагедија у Јужној Кореји од 2014. године. Тада је потонуо трајект, при чему су погинуле 304 особе, углавном средњошколци.

БОНУС ВИДЕО: ТРЕНУТАК КАД РАКЕТА ПОГАЂА ЗГРАДУ: Ексклузиван снимак из Белгорода

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".