Данас се може купити много замрзнутих намирница, не само сладоледа и готових пецива, већ и других јела, разних опција за ручак, воћа, поврћа… Али да ли је добра идеја купити такав производ?

Професионални кувари се не слажу око свих одговора, али постоје неке намирнице које никада не би требало да купите замрзнуте (а вероватно сте их већ имали у својој корпи).

Фото: Профимедиа

 

Хлеб

Иако би било згодно купити замрзнути хлеб који само испечете или одмрзавате док не буде готов, то не би требало да радите. Кувари то сигурно не би урадили, знајући да се састав хлеба благо мења када се замрзне. Више не садржи хранљиве материје које бисте иначе добили из хлеба.

Боље купите свеж хлеб и купујте га чешће или будите храбри и покушајте сами да га испечете. Видећете да није тако тешко као што изгледа.

Јагоде

Ако ћете направити рецепт који укључује јагоде, немојте их куповати замрзнуте, кажу стручњаци за исхрану. Десерт може да пропадне, или бобице можда нец́е имати укус какав очекујете. Због своје порозне структуре, оне су презасићене водом и почињу да се распадају када се замрзну.

Наравно, најбоље је купити свеже сезонско воће, али ако сте већ купили смрзнуте јагоде, направите од њих компот који можете додати у палачинке или понудити као самосталан десерт.

Пљескавице

Тако је примамљиво купити готове пљескавице које ћете додати у свој домаћи хамбургер. Ипак, боље је да их припремите сами од свежег млевеног меса. Додајте зачине по укусу, пропржите и већ имате делимично припремљен ручак. Кувари кажу да је укус смрзнутих пљескавица много лошији.

Броколи

Можда сте већ приметили да је смрзнути броколи кашаст након што га загрејете. Стабљике су гумене и без укуса, кажу стручњаци за исхрану.

Броколи је прилично деликатно поврће које смрзавањем губи свој укус, а што је још горе, губи и много хранљивих материја. Кристали леда могу разбити биљне ћелије, у којима су скривени витамини и минерали, пише "Крстарица".

БОНУС ВИДЕО:

Трикови за чишћење куће

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".