Лоше навике у исхрани могу проузроковати надутост, што никако не иде у прилог ако се трудите да постигнете раван стомак, а самим тим изазива и осећај нелагоде у вашем организму.

"Познато је да вишак калорија из превеликих порција хране и пића заслађених шећером може довести до повећања трбушне масноће, због чега је постизање равнијег стомака изазовно", тврди дијететичарка Амбер Панконин.

Фото: Профимедиа

 

Ово су најчешће грешке у исхрани које проузрокују стање надутости, те самим тим спречавају да имате раван стомак.

Не једете довољно влакана

Ако не једете довољно влакана сваки дан, то може узроковати надутост стомака.

"Недостатак влакана у исхрани може довести до затвора или других пробавних проблема. Влакна могу побољшати покретљивост црева, олакшавајући одлазак у тоалет", каже Панконин.

Ако нисте сигурни да једете довољно влакана дневно, клиника Мејо сугерише да би жене требало да уносе 21-25 грама влакана дневно, док би мушкарци требало да циљају на 30-38 грама.

Не уносите довољно протеина

Ако сте шкрти на протеинима, то би могло узроковати надутост и бити лоше за постизање равног стомака.

"Протеини помажу у одржавању равнотеже телесне течности. Ако конзумирате превише једноставних угљених хидрата, а премало протеина, то може узроковати задржавање течности и надутост", наводи Панконин.

Клиника Мејо напомиње да је препоручени унос протеина за просечну одраслу особу 0,8 грама по килограму тјелесне тежине. На пример, особа која има 75 килограма, требало би да уноси 60 грама протеина дневно.

То се може променити у зависности од ваше старости и нивоа активности. Како старите, ваше тело захтева више протеина како би спречило губитак мишићне масе, што клиника Мејо наводи да почиње између 40. и 50. године живота. Ако припадате овој групи људи, ваше потребе за протеинима повећавају се на око 1-1,2 грама по килограму.

Такође, важно је знати да ако редовно вежбате, потребно вам је око 1,1-1,5 грама по килограму. За људе који раде вежбе и тренирају, попут дизања тегова, трчања или вожње бицикла, можда ће вам требати 1,2-1,7 грама протеина по килограму.

Жвакаће гуме - нарочито без шећера

Иако је понекад корисно узети жвакаћу гуму како бисте одагнали жудњу за храном и грицкањем осталих намирница, то такође може да повећа надутост желуца.

"Када жваћете жвакаћу гуму, гутате ваздух, што може да доведе до надутости и нелагоде", објашњавају стручњаци.

Наиме, жвакаће гуме без шећера често се производе са шећерним алкохолима који заправо могу узроковати надутост, гастроинтестиналну нелагоду, надутост, а у неким случајевима и дијареју.

Фото: Пиксабеј/Пикселс

 

 

Користите сламчицу

Испијање течности на сламку може довести до озбиљне надутости. То значи да ако желите раван стомак, требало би да размислите размислити о томе да следећи пут узмете сламку док будете пили омиљено пиће.

"Сваки пут кад попијете пиће на сламчицу, ваздух пумпате у своја црева. Овај процес постаје још гори ако је реч о газираним пићима. Било би боље да користите чашу или пијете из флаше", објашњавају.

Превише газираних пића

Газирана пића, разумљиво, додају мехуриће у ваша црева, што може узроковати осећај као да вам се подручје око стомака шири.

Иако би одређена газирана пића, попут газиране воде, могла бити здрава, ако сте осетљиви и редовно се осећате надувено, можда је боље да их избегавате.

 

Конзумирање превише алкохола

Конзумирање превише алкохола може допринети вишку масноће стомака, што би могло да вас спречи да имате раван стомак какав желите. Претерани унос алкохола повезан је са гојењем и већим струком јер алкохол садржи празне калорије, каже Панконин.

"Важно је узети у обзир и храну која често комбинујемо са алкохолом попут пржене или слане хране, која често изазива надутост", додаје она.

Једна је студија такође показала да алкохол може придонети преједању стимулишући ћелијске станице у мозгу повезане са повећаним апетитом.

Фото: Профимедиа

 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".