Висока делегација такозваног Исламског емирата Авганистана, назива државе који су талибани дали Авганистану, доћи ће у званичну посету Москви на позив руског политичког вођства, поручио је путем Твитера један од портпарола талибана Вардак ал-Ханафи.


Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је у четвртак да Москва очекује долазак талибанске делегације следеће недеље на консултације о Авганистану.

Овај формат консултација изасланика шест страна (Русија, Авганистан,

Индија, Иран, Кина и Пакистан) оформљен је 2017. године.

Путин се неће састати са талибанима

Руски председник Владимир Путин не планира састанак са талибанском делегацијом, за коју се очекује да ће допутовати у Москву у октобру ради консултација у вези са Авганистаном, рекао је данас портпарол Кремља Дмитри Песков.

Путин је данас на самиту независних држава (ЦИС) рекао да је интеракција са талибанима неопходна, али да их не треба званично признати, пише Тас с.

Он такође сматра да је потребно подржати успостављање мира унутар Авганистана.

По његовом мишљењу, напори се могу уложити у обнављање активности проширене тројке коју чине Русија, Сједињене Америчке Државе и Кина уз учешће Пакистана.

Москва очекује долазак талибанске делегације на консултације о Авганистану следеће недеље, а Песков је потврдио да су припреме за састанак у току.

(Танјуг)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".