Visoka delegacija takozvanog Islamskog emirata Avganistana, naziva države koji su talibani dali Avganistanu, doći će u zvaničnu posetu Moskvi na poziv ruskog političkog vođstva, poručio je putem Tvitera jedan od portparola talibana Vardak al-Hanafi.


Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da Moskva očekuje dolazak talibanske delegacije sledeće nedelje na konsultacije o Avganistanu.

Ovaj format konsultacija izaslanika šest strana (Rusija, Avganistan,

Indija, Iran, Kina i Pakistan) oformljen je 2017. godine.

Putin se neće sastati sa talibanima

Ruski predsednik Vladimir Putin ne planira sastanak sa talibanskom delegacijom, za koju se očekuje da će doputovati u Moskvu u oktobru radi konsultacija u vezi sa Avganistanom, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Putin je danas na samitu nezavisnih država (CIS) rekao da je interakcija sa talibanima neophodna, ali da ih ne treba zvanično priznati, piše Tas s.

On takođe smatra da je potrebno podržati uspostavljanje mira unutar Avganistana.

Po njegovom mišljenju, napori se mogu uložiti u obnavljanje aktivnosti proširene trojke koju čine Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina uz učešće Pakistana.

Moskva očekuje dolazak talibanske delegacije na konsultacije o Avganistanu sledeće nedelje, a Peskov je potvrdio da su pripreme za sastanak u toku.

(Tanjug)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".