Албански посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери изјавио је да су лидери Прешева, Бујановца и Медвеђе од специјалног америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара добили обећање да ће специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку предложити састанак са албанским представницима из те три општине, преноси Коха.


Камбери је навео да су албански лидери три општине на југу Србије пре неколико дана били у Стејт департменту и да су пренели захтев да се питања три општине на југу Србије укључе у дијалог Београда и Приштине.

- Добили смо обећање од Ескобара да ће да разговара са Лајчаком и предложи састанак са нама. Замолили смо га за састанак и очекујемо да ће овога пута бити позитивног одговора, јер питање прешевске долине неминовно мора бити тема разговора - нагласио је Камбери.

Он је рекао да су током састанка са Ескобаром поновили став да је неприхватљиво да се званичници ЕУ састају са српским лидерима са севера Косова и Метохије, док се не састају са албанским представницима.

Камбери је још навео да до нормализације односа Београда и Приштине неће доћи ако "Србија настави да се према Албанцима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи односи методама перфидне дискриминације", које ће довести до одласка албанске омладине из тог дела, преноси Коха.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".