Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da su lideri Preševa, Bujanovca i Medveđe od specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara dobili obećanje da će specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku predložiti sastanak sa albanskim predstavnicima iz te tri opštine, prenosi Koha.


Kamberi je naveo da su albanski lideri tri opštine na jugu Srbije pre nekoliko dana bili u Stejt departmentu i da su preneli zahtev da se pitanja tri opštine na jugu Srbije uključe u dijalog Beograda i Prištine.

- Dobili smo obećanje od Eskobara da će da razgovara sa Lajčakom i predloži sastanak sa nama. Zamolili smo ga za sastanak i očekujemo da će ovoga puta biti pozitivnog odgovora, jer pitanje preševske doline neminovno mora biti tema razgovora - naglasio je Kamberi.

On je rekao da su tokom sastanka sa Eskobarom ponovili stav da je neprihvatljivo da se zvaničnici EU sastaju sa srpskim liderima sa severa Kosova i Metohije, dok se ne sastaju sa albanskim predstavnicima.

Kamberi je još naveo da do normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće doći ako "Srbija nastavi da se prema Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi odnosi metodama perfidne diskriminacije", koje će dovesti do odlaska albanske omladine iz tog dela, prenosi Koha.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".