Rate pozajmica u evrima, koje su vezane za tromesečni, ili šestomesečni euribor, sada su uvećane. U zavisnosti od toga koliko je kredita već otplaćeno, mesečna zaduženja veća su od 20 do 100 evra, u odnosu na početak godine.

Prema prognozama banaka, promenljive kamate će rasti, jer se očekuje dalje povećavanje euribora, stope po kojoj banke na međubankarskom tržištu pozajmljuju novac koji zatim plasiraju svojim klijentima.

Trenutno je u otplati 154.000 stambenih kredita, sa prosečnim iznosom od 32.000 evra. Problema u otplati ima u oko 3,2 odsto slučajeva.

Saveti

Foto: Profimedia

 

Bankari savetuju klijente koji tek nameravaju da podižu stambeni kredit, da ne odlažu odluku jer će uslovi iz meseca u mesec biti još nepovoljniji.

- Savetujemo da izaberu kredit sa fiksnom kamatnom stopom - kažu bankari.

- Trenutno na tržištu postoji opcija stambene pozajmice sa fiksnom kamatom tri godine od 5,45 odsto, nakon čega se klijent odlučuje da li nastavlja sa fiksnom koja će tada biti ponuđena u novom iznosu, ili biraju promenljivu. Druga opcija je 4,75 odsto na pet godina, nakon čega klijent ponovo bira. Kada je reč o promenljivoj kamatnoj stopi za ove kredite, ona je 3,14 odsto plus trenutni tromesečni euribor, što već gotovo prelazi iznose sa fiksnom kamatom.

Foto: AP/Matthias Schrader

 

- Vrednost stope euribora je bila od oktobra 2011. u konstantnom padu, od novembra 2015. negativna, pa je i krajem 2021. i početkom 2022, šestomesečni euribor iznosio oko 0,5 odsto - podatak je Narodne banke Srbije.

- Svi zaduženi kod kojih je ugovorena ova promenljiva stopa imali su veoma povoljan period od gotovo 14 godina, što je polovina najduže ročnosti stambenih kredita.

(Novosti)

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLJAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".