АМБИЦИОЗНИ развој саудијског региона Неом, према ПР саопштењу, посвећен је светости целокупног живота на Земљи. Испоставило се да није тако. Недавно је објављено да су тројица припадника племена Хувајтат ухапшена због протеста против принудног исељења њихове и других породица како би се направио пут, и осуђени су на смрт, пише Тхе Гуардиан .

Снаге безбедности су убиле још једног племенског демонстранта 2020.

Што свим компанијама и консултантима који помажу у планирању, пројектовању, изградњи, продаји и на други начин подизању споменика тиранима са новом снагом поставља старо питање – у ком тренутку ће се чаша прелити? Када ће било који профит који може доћи од стварања фантастичних структура престати да надмашује ужасе повезане са њима?

Фото:Јутјуб принтскрин/Dezeen

 

Најдраматичнији пројекат у свету архитектуре и грађевинарства.

Неом је тренутно вероватно најдраматичнији пројекат у свету архитектуре и грађевинарства. Укључује Тхе Лине, структуру планирану за смештај девет милиона људи, која ће се протезати право у дужини од 170 километара, на једном крају вири у Црвено море. Зграда ће бити широка само 200 метара. Обострано ће бити омеђен зидовима високим 500 метара, који се огледају споља.

Замислите торањ виши од Емпире Стате Буилдинга који се протеже отприлике између Боеграда и Чачка и добићете представу о размерама. Било је неких недоумица да ли ће се Линија заиста остварити, али прошле недеље снимци дроном показали су да је темељ почео да се копа.

 

@yahoonews Saudi Arabia’s Crown Prince says the first phase of the $500 billion project will be finished by 2030, and will eventually house 9 million residents by 2045. #TheLine #tech #urbandevelopment #news #yahoonews ♬ gford._ gets no maidens - $avøry-$adisticpai

 

Биће то, рекао је престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман, „цивилизаторска револуција која ставља људе на прво место, заснована на радикалној промени урбаног планирања“. Зграда носи екстравагантна обећања одрживости. Наводно ће се „стопити са природом“. Неом укључује и Оксагон, град технолошке индустрије изграђен на мору, и Тројена, планински регион у којем ће се, уз помоћ још спектакуларније архитектуре, одржати Зимске азијске игре 2029. године.

Линија изазива недоумице, са урбанистичке тачке гледишта. Како такав колосалан пројекат може бити у било ком смислу одржив, с обзиром на то да ће његова изградња произвести више од 1,8 милијарди тона угљен-диоксида, што је еквивалентно четворогодишњим укупним емисијама у Великој Британији? Чему служи његова висина, кад је око њега толика пустиња у којој би се могао ширити? Зашто би заправо било добро живети у овом дубоком уском кањону, вероватно под високим нивоом надзора и контроле?

Инструмент меке и тврде моћи

Фото:Јутјуб принтскрин/Dezeen

 

Међутим, Неом је очигледно инструмент меке и тврде моћи којим управља екстремно убилачки и репресивни режим. Помажу му и подржавају западне консултантске куће као што су некада популарна калифорнијска фирма Морпхосис (која дизајнира Тхе Лине) и Заха Хадид Арцхитецтс са седиштем у Лондону (ангажована у Тројени), обе добитници највеће награде у архитектури - Притзкер. Како ће задржати оно што им је остало од угледа ако остану повезани са имањима чији су противници убијени?

Ово није ново питање. Монументална архитектура прати моћ још од старог Египта и раније, а моћни режими су обично брутални. Новији примери укључују одлуку холандске фирме ОМА, такође добитнице Притзкерове награде, да дизајнира седиште главне кинеске владине телевизијске станице ЦЦТВ, која је завршена 2012. Као што је писац Ијан Бурума питао – да ли би и они учинили исту услугу Пиночеовом Чилеу? Могли бисмо да преиспитамо и стадионе изграђене за предстојеће Светско првенство у Катару, уз злогласну и смртоносну експлоатацију радника миграната.

Аргументи за сарадњу су добро објашњени. Аргумент ОМА-е за рад на згради ЦЦТВ-а био је да је добро укључити се и подстаћи напредне елементе у кинеском друштву, и да би велика америчка компанија ипак ускочила. У том случају, било би боље извући неку изванредну архитектуру из ове ситуације него никакву.

Архитекте и други грађевински стручњаци такође могу указати на начине на које националне владе и компаније договарају са деспотима – како британски извоз оружја помаже убијању цивила у Јемену, на пример, или како британски министри и увек од помоћи човек из Ријада, Нил Кромптон, пронашао начин за саудијско преузимање фудбалског клуба Њукасл јунајтед. Али ако траже било какву врсту културног вођства, људи који дизајнирају зграде могу почети са својим избором клијената.

Замагљене границе

Границе се и даље повлаче, иако су нејасне. Компаније које су до ове године радо сарађивале са Путиновим пријатељима више им се не приближавају. Британски архитекта Норман Фостер (још један добитник Притзкерове награде) повукао се из Неомовог саветодавног одбора након убиства Џамала Кашогија 2018. године, али његова пракса наставља да ради на саудијским пројектима као што су аеродром на Црвеном мору и „искуствени центар за морски живот“. Неке архитекте ће радити у Кини, неке неће.

Коначно, када више нема простора за нејасноће, претходне позиције изгледају слабо. Када је Русија извршила инвазију на Украјину, претходни покушаји „ангажовања“ изгледали су у најбољем случају узалудни. Кинески релативно просвећени савезници ОМА изгубили су аргумент, и упркос њиховим добрим намерама, седиште ЦЦТВ-а је завршило као доминантно и искључујуће средство контроле. Постоји могућност да једног дана Саудијска Арабија стекне статус међународног изопћеника који сада има Русија (а међу њима данас већ нема моралне разлике).

Фото:Јутјуб принтскрин/Dezeen

 

У том случају, зашто чекати? Зашто не бисте одмах одлучили да је убиство превисока цена за архитектонску славу? Овакав положај би могао да лиши свет неколико споменика у које би туристи будућности могли да гледају, у ком случају треба захвалити фараонима и њима сличнима што су унапред имали добру залиху таквих ствари.

Бојкот пројеката попут Неома би вероватно успорио стварање глупости које гутају енергију и подригују угљеник, а које немају практичног смисла, закључује Тхе Гуардиан.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".